Tieša runa

Partijas par izglītības iestādēm

Tieša runa

Partijas par valsts valodas stiprināšanu izglītībā

Partiju pārstāvji par plānu "3x500" nākamā gada budžetā

Partijas neredz iespēju minimālo algu un neapliekamo minimumu celt līdz 500 eiro jau nākamgad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nākamā gada valsts budžetā vēl nebūs iespējas palielināt gan minimālo algu, gan nepaliekamo minimumu algām un pensijām līdz 500 eiro. To diskusijā LTV raidījumā “Tieša runa” atzina to partiju pārstāvi, kuri pašlaik piedalās valdības veidošanas sarunās.

Vēl pirms 13.Saeimas vēlēšanām Jaunā konservatīvā partija (JKP) uzsvēra, ka jau 2019.gadā būtu jāīsteno plāns "3x500", proti, jāpalielina līdz 500 eiro minimālā alga, neapliekamais minimums algām un neapliekamais minimums pensijām. Nu diskusijā LTV raidījumā JKP valdes loceklis Krišjānis Feldmans pauda, ka citas partijas budžetā vēlas likt uzsvaru uz citām prioritātēm, tomēr JKP iestāšoties par to, ka "pēc iespējas straujāk šie lielumi jāpalielina nākamajā gadā".

Tikmēr citi politiskie spēki bija krietni skeptiskāki. Partijas “KPV LV” valdes loceklis Artuss Kaimiņš pauda, ka 2019.gada valsts budžetu būtu labi neraustīt un tajā varētu būt vien mazas izmaiņas. Iespējams, minētās ieceres varētu būt nākamgad, plānojot turpmāko budžetu.

Apvienības „Attīstībai/Par!” līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja, ka jārēķina šīs ieceres ietekme uz budžetu un partijām par to kopā jārunā. Arī viņš gan atzina, ka plānu “3x500” nākamgad īstenot nebūs iespējams. “Atbalsts būtu, bet tas, visticamāk, vienkārši nav iespējams,” piebilda Pavļuts.

Tāpat atzina Nacionālās apvienības valdes locekle Ināra Mūrniece, sakot, ka būtu priecīga, ja šādas izmaiņas būtu no nākamā gada. Taču 2019.gada budžeta plāna projekts jau ir izveidots, turklāt tajā vēl jāparedz papildu finansējums aizsardzībai un jānodrošina solīto algu pieaugumu mediķiem un skolotājiem. “Nu, matemātika nepielūdzama,” sacīja Mūrniece.

Principiāli ieceri atbalsta partijas „Jaunā Vienotība” valdes loceklis Jānis Reirs.

“Tas skan, protams, ļoti skaisti, un domāju – Feldmaņa kungs pats apzinās, ka tas nav iespējams uz nākamo gadu,” sacīja Zaļo un Zemnieku savienības valdes loceklis Edgars Tavars, piebilstot, ka šāda priekšlikuma īstenošanai vajadzīgi 1,8 miljardi eiro.

KONTEKSTS:

Nākamā gada Valsts budžeta ieņēmumi plānoti 9 miljardu 178 miljonu apmērā, kas ir par 217 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā, liecina pirmdien Ministru kabinetā atbalstītais Finanšu ministrijas sagatavotais budžeta projekts. Budžeta izdevumi plānoti 9 miljardu 205 miljonu eiro apmērā, kas ir par 96 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā.

Budžeta plāna projekts 15. oktobrī Iesniegts Eiropas Komisijai izskatīšanai.

Finanšu ministrija norāda, ka atšķirībā no citiem gadiem, kad šajā laikā valdībā ir sagatavots arī valsts budžets, šoreiz tiks iesniegts budžeta plāna projekts pie nemainīgas politikas, tas ir, tas ietvers prognozētos ieņēmumus un izdevumus, kas atbilst pēdējām makroekonomiskajām prognozēm un visiem lēmumiem, kas pieņemti līdz septembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti