Panorāma

Atteikumu varēs pārsūdzēt tiesā

Panorāma

Norvēģus šokē Latvijas NVO rīcība

IT nozares pārstāvji par VID vēršanos pret ss.lv

Nozare: VID attieksme pret «ss.lv» var aizbaidīt Latvijā atlikušos interneta uzņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) attieksme pret sludinājumu portālu „ss.lv” un tā īpašnieku uzņēmumu SIA „Internet” var aizbaidīt atlikušos interneta nozarē Latvijā strādājošos uzņēmumus. To preses konferencē pirmdien, 7. augustā, pauda vairāki informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumi. Viņuprāt, VID rīcība – apturēt SIA "Internet" un ar to saistītās vietnes "ss.lv" darbību strīda dēļ par informācijas sniegšanu – ir nesamērīga.

Konflikts starp VID un SIA “Internet” brieda kopš gada sākuma. Dienests aizdomās, ka portālā “ss.lv” sludinājumus ievieto arī nodokļu krāpnieki, pieprasīja no SIA “Internet” informāciju par visiem sludinājumiem, kas janvārī ievietoti portāla “ss.lv” apakšsadaļā “Vieglie auto”.

Uzņēmums vairākkārt lūdza informācijas iesniegšanas termiņu pagarināt, tikmēr dienests palielināja pieprasīto datu apjomu, beigās tos prasot arī par februāri, martu un aprīli. SIA “Internet” atteicās, sakot, ka apjoms ir pārāk liels un nekonkrēts, turklāt apstrīdēja šo pieprasījumu tiesā. Savukārt VID par informācijas nesniegšanu apturējis kompānijas saimniecisko darbību. Šobrīd izskatās, ka ar šo soli VID sev ieguvis pretiniekos arī daļu Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) nozares.

"Ikdienā bieži vien mums ir domstarpības gan ar portālu "ss.lv" – mēs konkurējam, gan arī ar "Tvnet". Bet šinī brīdī vairāki industrijas pārstāvji ir atnākuši kopā, lai paustu sašutumu par notiekošo," tā “Inbox.lv” valdes priekšsēdētājs Andris Griķis pamatoja pirmdien sasaukto preses konferenci. To viņi rīko kopā ar "Tvnet" un ir pieaicinājuši arī ar strīdā iesaistītajām pusēm nesaistītu advokātu.

Viņu šīsdienas vēstījums – VID rīcība bijusi nesamērīga un var panākt, ka Latviju pametīs arī citi ar informācijas tehnoloģijām saistītie uzņēmumi. Piemēram, populārais sporta ziņu portāls „sportacentrs.com” jau ir reģistrēts ārpus Latvijas.

Griķis norāda, firmas “Internet” un “ss.lv” maksājušas nodokļus un iepriekš ar VID sadarbojušās. Runa ir par šoreiz pieprasītās informācijas apjomu, turklāt – strīds patlaban tiek risināts tiesā.

Uzņēmuma darbības apturēšanu šajā etapā "Tvnet Latvia" valdes loceklis Juris Mendziņš salīdzina ar “roku izgriešanas taktiku no deviņdesmitajiem”.

"Mums ir sava datubāze, gan Griķa kungam ir sava datubāze. Šobrīd šo visu stāstu es negribu uzskatīt par atbalstu "ss.lv" vai kā tamlīdzīgi, es negribētu, lai to tā traktē. Taču es noteikti negribētu dzīvot valstī, kur Valsts ieņēmumu dienests var nodarboties ar šādām roku izgriešanas taktikām, un es ļoti negribētu, lai uz jebkuru no uzņēmumiem – draudzīgiem vai konkurējošiem – šādas procesijas tiktu vērstas," sacīja Mendziņš.

Advokāta Jāņa Zelmeņa ieskatā ir pilnīgi normāli, ka VID prasa no firmām informāciju, ja ir aizdomas par pretlikumībām. Taču šim pieprasījumam jābūt konkrētam. 

"Aprakstot precīzi, ievērojot samērības principu, ko tad jums tieši vajag, uz kāda likuma pamata jūs to visu pieprasāt un papūlēties tieši precīzi nodefinēt to, kas ir vajadzīgs. Es domāju, ka tas atrisinātu visu šo problēmu. Diemžēl strīds ir aizgājis daudz tālāk, darbība ir bloķēta.

Grūti teikt, ar ko tas viss tagad beigsies. Iespējams ar skaļu un netīru veļas mazgāšanu, kas nav laba ne valstij, ne VID, ne pašam uzņēmumam un IT industrijai," teica advokāts

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs piedalījās darba grupās, kurās tapa strīdu raisījušais likuma pants. Pērnā gada nogalē lielā ātrumā tika virzīti grozījumi, kas VID dotu iespēju internetā bloķēt praktiski jebko, stāsta asociācijas pārstāvis.

"Industrijas sašutums bija diezgan liels, un tika panākts kompromisa scenārijs, neskatoties uz visu sarežģīto situāciju, ka VID ir piekļuve jebkam, kas ir ".lv". Tādējādi dodot iespēju risināt ".lv" internetveikalus, kas tika norādīti kā galvenais iemesls, kādēļ viņiem to visu vajag. VID apgalvoja gan sanāksmēs, gan arī pēc tam, ka šis scenārijs, kas tagad ir noticis ar "ss.lv", ir galējais scenārijs, kas tiktu piemērots tikai galējas  nesadarbošanās gadījumā," atzina Šeļmanovs-Plešs.

Šeļmanovs-Plešs pēc šobrīd pieejamās informācijas neņemas spriest, vai šis objektīvi bijis gadījums, kad skarbāko scenāriju – saimnieciskās darbības apturēšanu – īstenot.

Tikmēr VID pirmdien pēcpusdienā izplatītā paziņojumā vēlreiz pauž pilnīgu pārliecību par šādas rīcības pamatotību:

"VID mērķis ir veicināt uzņēmējdarbību, nevis likt tai šķēršļus, tādēļ dienests primāri izvēlās aicināt komersantus uz sadarbību. [..] Taču, ja pat pēc vairākkārtīgiem lūgumiem un sadarbības mēģinājumiem pēdējā pusgada laikā VID tā arī nav izdevies vienoties ar kādu konkrētu komersantu par likumā noteiktās informācijas sniegšanu, diemžēl VID bija spiests pieņemt vienu no galējiem mēriem un lemt par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu."

VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule Latvijas Radio raidījumam „Krustpunktā” pirmdien uzsvēra, ka dienests aizvien ir pārliecināts par savas rīcības juridisku pamatojumu.

Vēl pirmdienas rītā viņa to pārvaicājusi dienesta Juridiskās pārvaldes vadītājai, kas devusi apstiprinošu atbildi.

„Mūsu mērķis ne vienu brīdi nebija slēgt viņu darbību. (..) Mēs gribam, lai uzņēmums kā godīgs uz Latvijas nākotni vērsts uzņēmums palīdzētu mums atklāt negodīgos auto pārdevējus,” sacīja Cīrule. Viņa norādīja, ka tieši interneta komercijas uzraudzība un autotirdzniecības nozares sakārtošana ir VID prioritātes, kur darbs sākts jau aizvadītajā gadā.

Tāpēc dienestam ir jāredz, kā internetā notiek auto tirdzniecība un kas ir patiesā labuma guvēji no tīmeklī notiekošajiem darījumiem.

Cīrule arī noraidīja interneta nozares pārstāvju preses konferencē pausto kritiku, sakot, ka tajā bija dzirdami lozungi, nevis problēmas apspriešana.

Runa ir par to, kā uzņēmumi sadarbojas ar valsts administrāciju, lai kopīgi novērstu nodokļu nemaksāšanu.

Tāpat Cīrule norādīja, ka Latvijā lielākais interneta sludinājumu portāls „ss.lv” ir vienīgais, kurš atteicies sniegt VID informāciju par personām, kas ievietojušas sludinājumus par automašīnu pārdošanu. „Gada sākumā visiem interneta portāliem bija pieprasīta informācija par sludinājumiem saistībā ar auto pārdošanu. Varbūt ne uzreiz, bet ļoti īsā laikā visi portāli, izņemot vienu, šo informāciju VID arī sniedza,” sacīja Cīrule.

„Tas ir uzņēmums SIA „Internet”, kas uzskatīja, ka informācija, ko mēs pieprasām, ir pārāk apjomīga, un tas varētu viņiem sagādāt problēmas [sniegt tik liela apjoma ziņas]. Bet mēs domājam, ka, - tā kā tas ir lielākais un advancētākais portāls -, ja visi pārējie varēja sniegt, tad arī viņiem nevajadzētu būt problēmām,” teica Cīrule.

VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule par "ss.lv" Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā"
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Kā ziņots, VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla "ss.lv" darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar "ss.lv" īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA "Internet" saimniecisko darbību.

Tikmēr 3. augusta vakarā "ss.lv" mainīja domēna vārdu uz "ss.com".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti