Liepājas mērs: atceļot nodokli primārajam mājoklim, zaudētājas būs pašvaldības ārpus Rīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atceļot nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) primārajam mājoklim, zaudētājas būs pašvaldības ārpus Rīgas, tā uzskata Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (Latvijas Reģionu apvienība). NĪN ir būtiska nozīme pašvaldības budžeta veidošanā, jo tā ieņēmumu apmērs sasniedz vairākus miljonus eiro.

Liepājas mērs: atceļot īpašuma nodokli primārajam mājoklim, zaudētājas būs pašvaldības ārpus Rīgas
00:00 / 04:14
Lejuplādēt
Tieslietu ministrijas virzītie grozījumi paredz, ka primārajiem mājokļiem ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN no 2022. gada 1. janvāra nebūs jāmaksā.

"Šī ir kārtējā ideja no Rīgas. Laikam tā mūsu Saeimas ievēlēšanas sistēma ir reāls spogulis tam, ka šobrīd rīdzinieki neredz reģionus un nesaprot to, ka Rīgas gadījumā varbūt tas strādātu, bet reģionu gadījumā tas ir otrs lielākais ienākumu avots pašvaldībām.

Pašvaldībām no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašumā nodokļa ir jāuztur visa pašvaldības infrastruktūra un nauda vēl nepieciešama attīstībai," uzsvēra Liepājas mērs.

Liepājas domes priekšsēdētājs nosauca arī konkrētus skaitļus, kas saistāmi ar NĪN ieņēmumiem. Šogad Liepājas pilsētas budžetā paredzēti vairāk nekā trīs miljoni eiro, kas ir piesardzīgā prognozē, skaidroja Vilnītis. Katru gadu ieņēmumi no NĪN ir aptuveni četri miljoni eiro. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs ik gadu Liepājā sasniedz 30 miljonus eiro.

"No Rīgas skatoties, kur ir dārgi īpašumi, liekas, ka tas neko daudz nemainīs. Liepājas gadījumā ir maz tādu īpašumu, kas ir 100 000 [eiro vērti] un vairāk, tie ir uzņēmumi un reti kāda fiziska persona. Ar šo reformu mēs lielāku uzsvaru uzliksim, ka nodokli mēs iekasēsim, kas jau maksā nodokļus – uzņēmēji, un atteiksimies no tiem, kuri salīdzinoši maz maksāja," skaidroja pašvaldības vadītājs.

Tikmēr aptaujātie liepājnieki iespēju nemaksāt NĪN vērtēja atzinīgi. Liepājas domes priekšsēdētājs piekrita, ka iedzīvotājiem šādas izmaiņas varētu būt tīkamas.

"Varētu runāt par zināmu populisma devu saistībā ar šo ideju. Jāsaprot, ka iedzīvotājiem ir jāpiedalās pilsētas infrastruktūras veidošanā. (..) 

Nekustamā īpašuma nodoklis ir visprecīzākais nodoklis, ko nevar apiet. Citur pastāv ēnu ekonomika," sacīja Vilnītis.

Liepājas Sociālā dienesta direktore Linda Krasovska skaidroja, ka šobrīd iedzīvotājiem pastāv dažādi atvieglojumi, kas saistīti ar NĪN.

"Pašvaldība nosaka nekustamā īpašuma atvieglojumus visām trūcīgām ģimenēm un personām – 90% no aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas. Maznodrošinātām personām – 70%. Ir atvieglojumi arī politiski represētām personām," klāstīja Krasovska.

Kā zināms,  2019. gada nogalē Saeimā tika iesniegta 40 518 pilsoņu parakstīta iniciatīva par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti