Panorāma

Vardarbība ģimenē: kā aiziet?

Panorāma

Briselē – plaša jauniešu demonstrācija

Sola atcelt nekustamā īpašuma nodokli primārajam mājoklim

TM piedāvā atcelt nodokli primārajam mājoklim no 2022. gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tieslietu ministrija piedāvā atcelt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) primārajam mājoklim, sākot no 2022. gada 1. janvāra, kad nodokļa aprēķinam sāks izmantot jaunās kadastrālās vērtības, informēja ministrija.

Attiecīgie grozījumi likumā ceturtdien, 5. martā, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) paziņojumā medijiem norādīja, ka “valdības šī gada februārī apstiprinātā kadastrālās vērtēšanas metodika nodrošinās, ka kadastrālās vērtības tiek aprēķinātas taisnīgi. Mums ir jāpanāk, ka tikpat taisnīgi tiek piemērots arī NĪN. Jaunās kadastrālās vērtības netiks piemērotas, kamēr netiks pārbūvēta NĪN sistēma!”

Grozījumi paredz, ka primārajiem mājokļiem ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN nebūs jāmaksā.

Ja mājokļa vērtība pārsniegs 100 000 eiro, tad NĪN aprēķinātu no šīs vērtības atņemot 100 000 eiro un iegūtajai starpībai piemērojot koeficientu 0,2 (speciālo vērtību).

Līdzīgs piedāvājums ir arī attiecībā uz zemi zem primārajiem mājokļiem, tikai šajā gadījumā neapliekamais minimums būtu 10 000 eiro.

Attiecīgi, ja zemes vērtība ir zem 10 000 eiro, tad NĪN maksājums būtu 0 eiro, bet ja vairāk par 10 000 eiro, tad no tās atņems 10 000 eiro un atlikušajai summai piemēros koeficientu 0,2 (speciālo vērtību).

"Ikvienam iedzīvotājam ir tiesības uz savā īpašumā esošu mājokli. Mums šīs fundamentālās tiesības ir jāstiprina un jāveicina mājokļu pieejamība, nevis tā jāapdraud. Tāpēc mēs aicinām Finanšu ministriju veikt šo reformu divos posmos – vispirms garantēt iedzīvotāju tiesības uz savu mājokli un tad, 2020. gada otrajā pusē, pārskatīt likmes citiem segmentiem, piemēram, komersantiem ar mērķi nepieļaut nesamērīgu nodokļu kāpumu,” uzsvēra Bordāns.

NĪN atcelšana primārajam mājoklim tiek paredzēta mājokļiem, t.sk. dzīvokļiem, kas ir fiziskas personas īpašumā un persona tajā ir deklarējusies.

Projekts paredz piemērot šos nosacījumus arī attiecībā uz īres dzīvokļiem, ja īrnieks īrētajā mājoklī ir deklarējies un īres tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā.

“Mēs vēlamies pārliecināties par projektu kvalitāti un nepieciešamības gadījumā tos pilnveidot, tieši tāpēc jau šobrīd uzsāksim to saskaņošanas procesu,” norādīja Bordāns.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas un Valsts zemes dienesta provizoriskajiem aprēķiniem pašvaldību kopējie ieņēmumi no NĪN 2022. gadā, salīdzinot ar 2018. gadu, nesamazināsies. Pie vispesimistiskākā scenārija kopējie ieņēmumi pieaugs par 14 miljoniem eiro. Kopējie ieņēmumi no NĪN par mājokļiem 2022. gadā varētu samazināties par 33 miljoniem eiro, bet ieņēmumi no NĪN par zemi - par 14 miljoniem eiro. Vienlaikus ieņēmumi pieaugs no NĪN par ēkām. Tādējādi kopējie ieņēmumi no NĪN lielākajai daļai pašvaldību, atskaitot atsevišķus Pierīgas novadus, 2022. gadā pieaugs.

Pieaugums saistīts ar to, ka kadastrālās vērtības pēdējo reizi pārskatītas 2012. gadā un pa šiem gadiem tirgus cenas ir kāpušas vairākos segmentos, kā arī pēdējos 10 gados uzbūvētās ēkas līdz šim nav adekvāti novērtētas un to pašreizējās kadastrālās vērtības, no kurām tiek rēķināts NĪN, bieži vien veido tikai 40 - 50% no to patiesās vērtības.

 2019. gada nogalē Saeimā tika iesniegta 40 518 pilsoņu parakstīta iniciatīva par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Saskaņā ar Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes datiem 2019. gadā zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedībā reģistrētas 5 257 izpildu lietas par piedziņu Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes labā saistībā ar NĪN parādu. Un tie ir dati tikai par Rīgu 2019. gadā, informēja TM.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti