Panorāma

Pašvaldības iebilst pret plāniem par minimālo skolēnu skaitu

Panorāma

Ventspils peldbaseinā noslīkst 4 gadus vecs zēns

OCTA jāiegādājas arī visai lauksaimniecības tehnikai

Lauksaimnieku organizācija iebilst pret OCTA visai lauksaimniecības tehnikai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrdien, 3. oktobrī, izskanējusī ziņa, ka turpmāk OCTA apdrošināšana būs jāpērk arī transportlīdzekļiem, kuri ceļu satiksmē nepiedalās, daļā spēkratu īpašnieku izraisīja sašutuma vētru. Apdrošinātāju asociācijas vadītājs skaidro – tas ir pārpratums, jo šī norma attieksies tikai uz lauksaimniecības tehniku. Pret iecerēto prasību ir Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP).

Līdz šim, piemēram, lauksaimniecības tehnikai, kas neizbrauca uz kopējās satiksmes ceļiem, vai meža tehnikai, kas pārvietojās tikai mežā, obligātā civiltiesiskā apdrošināšana nebija jāiegādājas.

Taču vairāki Eiropas tiesu spriedumi atzinuši, ka arī lauksaimniecībā, mežizstrādē un citās jomās, kur tiek lietota šāda tehnika, darbiniekiem jābūt aizsargātiem un nelaimes gadījumā jāsaņem kompensācija caur OCTA sistēmu.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) vadītājs Jānis Abāšins Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka prasīt OCTA visai lauksaimniecības tehnikai nav apdrošinātāju "iegriba".

Šādu normu visā Eiropa liek ieviest Eiropas tiesas lēmums. Tas saistīts ar kādu gadījumu Rumānijā, kur traktors kūtī no vairāku metru augstuma nogāza cilvēku, kas smagi cieta. Tiesa pateica, ka apdrošinātājiem ir jāsedz šādi zaudējumi cietušajiem.

"Runa ir tikai par tehniku, kas līdz šim uz ceļa nav atradusies," teica Abāšins, norādot, ka šajā gadījumā satraukumam ir pamats vienīgi lauksaimniecībā un mežizstrādē strādājošajiem.

Abāšins norādīja, ka apdrošinātāji lauksaimniecības tehniku "ceno", ņemot vērā, ka tā netiek izmantota visu gadu. Turklāt lauksaimnieki polises iegādei var saņemt 30% atlaidi.  

Neskatoties uz to, tas tik un tā būtu liels slogs, kas var atsaukties uz produktu cenām, uzskata Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

"Nu, labi, nelaimes gadījumi var visur gadīties. Viens noslīkst mutes bļodā, ja neievēro darba drošības pasākumus. Bet speciāli piespiedu kārtā liek... Tā jau OCTA cenas ir cēlušās nenormāli," sprieda LOSP vadītājs.

Viņš norādīja, ka lauksaimniekus nepatīkami pārsteidzis tas, ka Finanšu ministrijā bija izveidota darba grupa par šo jautājumu, bet LOSP par tās esamību uzzinājusi tikai tagad.

"Tas bija šoks, kāpēc lauksaimniekiem ir jauns slogs uzlikts," Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina Treibergs, izsakot cerību, ka notiks sarunas par jauno prasību, lai vienotos par "saprātīgu laika periodu" prasības iedzīvināšanai un cenām.

"Varbūt mēs pie kāda kompromisa nonāksim," sacīja LOSP vadītājs, norādot – ja neizdosies vienoties par lauksaimniekiem būtiskiem jautājumiem sarunās, tad tos mēģinās risināt Saeimā.

Likuma izstrādātāji – Finanšu ministrija – izvēlējušies nosvērties par labu saimniecību darbinieku aizsardzībai. Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcija jau izteikusi aicinājumu valdībai pārskatīt likuma grozījumus un atteikties no OCTA polisēm lauksaimniecības tehnikai.

Pēc Valsts Tehniskās uzraudzības datiem, dažādas tehnikas Latvijā ir krietni virs 100 000. Traktoru vien ir vairāk nekā 93 000. Turklāt mazākas tehnikas vienības lauksaimnieki mēdz pat oficiāli nepiereģistrēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti