Latvijas finanšu iestāžu peļņa astoņos mēnešos – 93 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas monetārās finanšu iestādes, galvenokārt bankas, šogad astoņos mēnešos strādājušas  ar 93 miljonu eiro peļņu, kas ir par 47,1% mazāk nekā 2019. gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Santa Purgaile
00:00 / 01:11
Lejuplādēt
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile atzīmēja, ka finanšu iestāžu peļņas sarukums nav pārsteigums, ņemot vērā faktu, ka sākoties Covid-19 pandēmijai bija grūti prognozēt, cik ekonomikas krīze būs dziļa.

 

Viņasprāt, bankas šos ekonomikas satricinājumu ir pārvarējušas godam.

Bankas, sākoties pandēmijai, bija piesardzīgas un pirmajā, otrajā ceturksnī veica dažādus uzkrājumus potenciāli nedrošiem kredītiem, bet šobrīd finanšu iestāžu veselība ir laba. Banku noturība pret izraisīto šoku ekonomikā ir stabila, uzskata FKTK vadītāja.

''Lūdzām bankām, krīzei sākoties, neizņemt pagājušā gada dividendes, un principā visas bankas un apdrošinātāji, ir paklausījušas mūsu aicinājumam, ir kapitalizējušas pagājušā gada peļņu, kā rezultātā ir daudz stiprāks kapitāls, kas arī palīdzēs bankām potenciāli cīnīties ar sekām, ja gadījumā vēl joprojām kaut kādi šoki ekonomikā varētu sekot. Vasarā ar mūsu līdzdalību bankas ieviesa moratorijus, faktiski bankas pārstrukturizēja klientus, kas potenciāli varētu nonākt kādās grūtībās (..)," klāstīja Purgaile.

KONTEKSTS:

FKTK šā gada marta beigās nāca klajā ar aicinājumu kredītiestādēm pārskatīs savu dividenžu izmaksas politiku un pašreizējos apstākļos saistībā ar Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību un ekonomiku atturēties no dividenžu izmaksas ar mērķi turpināt nodrošināt kreditēšanu, kā arī nodrošināt iespējamo zaudējumu absorbēšanu nākotnē. 

Par dividenžu izmaksu ierobežošanu lēma arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) Uzraudzības valde, pieņemot rekomendāciju par banku dividenžu izmaksu Covid-19 pandēmijas laikā.

2020. gada sākumā noslēdzās Latvijas finanšu sektora "kapitālais remonts", kas tika sākts pēc Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" kritiskā novērtējuma par Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus.

FKTK vadītāja aprīļa vidū atzina, ka ir noslēdzies banku sektora pārmaiņu posms, kura laikā būtiski mainījās noguldījumu un banku klientu struktūra. Papildus tam bankas, kas iepriekš fokusējās uz ārvalstu klientu apkalpošanu, izstrādāja un uzsāka ieviest jaunus biznesa modeļus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti