Panorāma

"Kurzemes finierim" ierosina maksātnespēju

Panorāma

E.Rinkēvičs: spiediena nebija

Apzinās "Citadeles" lomu Latvijas ekonomikā

Kolinss intervijā LTV: «Citadeles» pircēju sarakstā nevarētu būt bijušie «Parex» akcionāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tas būtu kas ārkārtējs, ja aiz vienīgā "Citadeles" akciju iegādei piesaistītā investīciju fonda muguras slēptos nu jau bijušie "Parex" bankas akcionāri, intervijā LTV pauda topošais "Citadeles" īpašnieks - ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" dibinātājs Tims Kolinss. 

Kaut arī viņš pats personīgi pazīst gandrīz visus uzrunātos investorus, darījumam piesaistītā fonda "Baupoust Group" galīgos labuma saņēmējus viņš nosaukt nevar.  

Ja mēs atskatāmies pagātnē, tad gan jūs, gan „Ripplewood” ir veikuši daudz lielākas investīcijas daudzviet pasaulē, krietni lielāku peļņu nesošākos tirgos. Kas šajā gadījumā jums lika izvēlēties Latviju?

Tās ir divas lietas. Pirmkārt man ir tā greznība investēt lietās, ko es uzskatu par interesantām un svarīgām. Šajā konkrētajā biznesa vidē šī ir viena no tām interesantajām vietām, kurā investēt. Otrkārt, tā ir ļoti lieliska iespēja. Tā ir ne tikai lieliska iespēja saņemt ļoti labu atdevi no ieguldītajām investīcijām, bet arī radīt vērtības „Citadeles” klientiem, kā arī radīt īpašu vērtību Latvijas un reģiona ekonomikai. Tādējādi, kā es teicu, mums un man ir šī greznība investēt un darīt lietas, kur tas ir svarīgi, un šajā konkrētajā gadījumā tas sakrīt.

Tomēr konkurence Latvijas banku biznesā ir visai saspringta, un peļņas līmenis te nebūt nav tik augsts kā, piemēram, Japānā, kur jūs pirms dažiem gadiem ieguldījāt naudu "Shinsei" bankā...

„Shinsei” gadījums bija pilnīgi citādāks. „Shinsei” bija dziļās, dziļās problēmās. Arī Japānas banku sistēma bija pamatīgās nepatikšanās. Tādējādi mūsu mērķis „Shinsei” bija lauzt to ciklu, kas varētu novest pie katastrofiska iznākuma Japānas ekonomikā un galu galā atsaukties uz visu pasauli.

Šajā gadījumā te ir ļoti veselīga ekonomika, tiesa, ar zināmiem izaicinājumiem. Tomēr šī ir veselīga ekonomika, kas ir atkopusies no ļoti smagiem laikiem. Šī ir banka, kura ir izgājusi ļoti smagu periodu, un tā atkopjas ļoti labi. Mana pieredze liecina, ka investoru ieguldīto līdzekļu atdevei un rentabilitātei ir mazāk sakara ar konkrētās bankas tirgus daļu, nekā ar tās spēju radīt vērtības saviem klientiem. Mēs uzskatām, ka šai bankai ir visas iespējas radīt daudz dažādu vērtību pašreizējiem un nākotnes klientiem. Tāpat mēs uzskatām, ka mēs varam būt liels līdzekļu ieguldītājs Latvijas ekonomikai un reģionam.

Ir izskanējušas dažādas bažas par bankas akciju tālākpārdošanas ierobežojošo termiņu, kas noteikts divu gadu garumā. Valda viedoklis, ka tas ir pārāk īss. Cik ilgi jūs plānojat palikt bankā kā investors un pie kādiem priekšnosacījumiem jūs būtu gatavs to pamest?

Es nekad neesmu investējis naudu, visu laiku paturot galvā domu - kad es iziešu no konkrētā biznesa. Tas nav mans stils. Es esmu pārveidojis „Ripplewood” biznesa modeli, lai izvairītos no klasiskā ieguldījumu fonda darbības modeļa, kur, kā mēs zinām, investoriem ir obligāti jāatdod ieguldītā nauda. Šajā darījumā es esmu ieguldījis nozīmīgu daudzumu pats savu līdzekļu, kas padara mani kā investoru daudz elastīgāku

Mēs investēsim tik ilgi, cik vien uzskatīsim, ka varam radīt papildus vērtības pirmkārt jau klientiem un otrkārt jau bankas īpašniekiem.

Ja runājam par akcionāriem, tad jūs iepriekš solījāt atklāt pilnīgi visus bankas labuma guvējus. Jūs to esat darījis, tomēr ne pilnībā. Kas ir "Baupost Group" galīgie labuma guvēji?

Tā ir ļoti labi zināma investīciju firma ASV, viņi bija mūsu partneri "Shinsei" bankā, šis fonds pārvalda naudu daudzām labi zināmām un prestižām institūcijām ASV, šis ir ļoti caurspīdīgs un veiksmīgs investīciju fonds. Mēs viņus laidām iekšā tikai tāpēc, ka viņi ir ļoti gudri puiši un viņi izrādījās ļoti sekmīgi investori "Shinsei" bankas gadījumā, un mēs uzskatām, ka viņi nesīs pievienoto vērtību arī „Citadelei”. Tas ir vienīgais lielais institucionālais investors, kuru mēs iekļāvām šajā darījumā.

Bet vai varat dot solījumu, ka šī fonda sastāvā nav bijušo "Parex" bankas īpašnieku?

„Baupoust” ir liels institucionālais investors, kuru uzrauga ASV valdība. Tā nav kādam aizmugure. Tas ir ļoti prestiža un ļoti talantīgu ļaužu veidota organizācija. Godīgi sakot, es pat nezinu, kas ir bijušie bankas īpašnieki, bet es nevaru iedomāties, kā tas varētu notikt... „Baupoust” ir tik pieprasīts, cilvēki cīnās, lai tur iekļūtu, bet es nezinu katru konkrēto šī fonda investoru, tāpēc, ka iespējams, to ir simtiem. Tomēr tas būtu īpaši atzīmes vērts starpgadījums, ja viņi [„Parex” akcionāri] tur būtu.

Ja runājam par bankas nākotni, tad vai jūs varat padalīties ar ieskatu tajā? Vai plānojat mainīt bankas darbības virzienus un kas nākotnē varētu būt galvenie bankas darbības virzieni?

Īsā atbilde būtu tāda, ka mēs ļoti novērtējam pašreizējās bankas vadības sniegumu par to lielisko darbu, ko tā ir veikusi. Es domāju, ka te ir lielas iespējas attīstīties produktu un klientu piesaistes virzienā, līdz ko beigs darboties bankai noteiktie ierobežojumi. Bankas vadība attīstīs šos specifiskos plānus, kā apkalpot klientus vēl labāk.

Bet ja jautājat par maniem instinktiem bankas tālākajā darbībā, tad viņi atradīs iespējas attīstīties. Viens virziens noteikti būs mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošana, kas dos lielu ieguldījumu kopējās Latvijas ekonomikas attīstībā. Otrkārt uzlabot tehnoloģijas, lai celtu klientu apkalpošanas līmeni.  

Jau ziņots, ka  par „Citadeles” bankas jaunajiem īpašniekiem ir kļuvuši 12 investori, starp kuriem līdzās investīciju fonda „Ripplewood” īpašniekam Timotijam Kolinsam  ir arī bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers un Ēģiptes miljardieris Nasevs Saviris. Jaunie īpašnieki arī centās kliedēt bažas par to, ka darījuma nosacījumi varētu ļoti būtiski ietekmēt bankas galīgo pārdošanas cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti