Dienas ziņas

Slimnīcās ievietoti 36 pārkarsuši cilvēki

Dienas ziņas

Gaujmalā pazudušo Evitu atrod mirušu

Karstums ietekmē arī dārzeņu un augļu dārzus

Karstuma dēļ dārzeņu un augļu audzētājiem vairāk darba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Karstums, kas ilgst jau vairākas dienas, ietekmē arī dārzeņu un augļu dārzus. Saimniecībās un uzņēmumos Latgalē pagaidām postījumi nav lieli. Lai augus pasargātu, klāt nākuši papildu darbi un līdz ar tiem lielākas ražošanas izmaksas. Tāpat karstuma dēļ aktīvāk vairojas kaitēkļi, kas mazina augļu un dārzeņu ražīgumu.

Kartupeļu laukā arvien vairāk Kolorado vaboļu atrod zemnieku saimniecības “Ķirši” īpašnieks Dimitrijs Pavlovs. Karstums vabolēm ir pat ļoti labvēlīgs.

“Tā ir – jo siltāks, tad visas vaboles un tie grauzēji attīstās straujāk un vairāk. Var noēst gandrīz pusi kartupeļu. Tad, protams, būs viņi mazi un neizaugs,” pastāstīja Pavlovs.

Tas savukārt nozīmē, ka raža rudenī varētu būt mazāka. Saimniecība “Ķirši” Lendžu pagastā ir viena no lielākajām Rēzeknes novadā, kur līdzās dažādu dārzeņu laukiem ir ierīkoti arī ābeļu, bumbieru un ķiršu dārzi. Augļu kokus karstums līdz šim nav būtiski skāris, tomēr lauksaimnieka pieredzē ir bijuši tieši ar to saistīti postījumi.

“Labi, ja viss ar mēru. Ja būs kaut kas par daudz, tad arī slikti. Salīdzinoši pagājušajā gadā arī bija mēnesi tāds karstums. Dažādas šķirnes no kokiem saņēma mizas apdegumu un aizgāja bojā,” pastāstīja Pavlovs.

Par lielāku risku šajā laikā augiem gūt saules apdegumus zina arī uzņēmuma “Latgales dārzeņu loģistika” agronoms Juris Gruduls. Ludzas novada Mežvidu pagastā viņš atbild par tomātu siltumnīcu. Visus tomātus nogatavināt neizdodas, jo karstumā augiem lapas un galotnes jāsaglabā. Lai pasargātu augus, ieviesti arī vairāki papildu darbi.

“Nogriežot lapas, noņemot galotnes, būs saules apdegumi, būs mīksti tomāti no pārkaršanas. Raža būs mazāka. Mēs ēnojam ar augšējiem ekrāniem, tagad ir sānu ekrāni līdz pusei aiztaisīti ciet, lai tā saule tik intensīvi nespīdētu iekšā. Tad arī pārgājām uz divām nakts laistīšanām. Tumšajā laikā palaistīt, lai augam būtu vieglāk to rītu pārdzīvot,” pastāstīja Gruduls.

Gan saimniecībās, gan uzņēmumos augu aizsardzības darbi rada arī lielākus finansiālos izdevumus. “Katrs lieks darbs ir liekas izmaksas. Mums jau ir ieplānots, ka mēs darām ikdienā tādus un tādus darbus, kas ir regulāri. Visi pārējie ir tādi neregulāri darbi. Sadārdzinājums ir vismaz dubulti, ja ne vairāk, – degvielas, kurināmais, viss. Elektrība kādā tagad cenā!” pauda Gruduls.

Lauksaimnieki ir nobažījušies: ja laika apstākļi ilgstoši būs ekstremāli karsti, tas sadārdzinās augļu un dārzeņu ražošanas izmaksas un arī raža rudenī būs mazāka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti