Kariņš uzdod Nemiro nekavējoties ķerties pie valdības noteikumu izstrādes OIK efektīvākai pārraudzībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") ir izdevis rezolūciju ekonomikas ministram Ralfam Nemiro ("KPV LV") nekavējoties uzsākt darbu un pēc iespējas ātrāk izskatīšanai valdībā iesniegt noteikumu projektu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) efektīvākas pārraudzības nodrošināšanai, informēja Ministru kabinetā.

Valdības deklarācijā noteikts, ka OIK jālikvidē, ievērojot tiesiskuma principus un nepieļaujot šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, bet gan veicot to valsts budžetam un iedzīvotājiem ekonomiski un finansiāli izdevīgākajā veidā.

“Ekonomikas ministram nekavējoties jāuzsāk darbs pie Ministru kabineta noteikumu izstrādes, lai iespējami ātrākā laikā ieviestu efektīvāku OIK pārraudzību. Vienlaikus sagaidu, ka ministrs aktīvi turpina darbu pie risinājumu izstrādes OIK likvidēšanai atbilstoši valdības deklarācijā paredzētajam uzstādījumam,”  uzsvēra Kariņš.

KONTEKSTS:

Valsts prezidents Egils Levits šonedēļ izsludināja Saeimas pieņemtos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Vienlaikus viņš mudināja valdību nevilcināties ar Ministru kabineta noteikumu izstrādi, kas esot būtiski šī likuma normu efektīvai ieviešanai.

Saeima janvāra beigās galīgajā lasījumā atbalstīja strīdīgos Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus, ar kuriem paredzēts nostiprināt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) – valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājiem – pārraudzību, kā arī novērst tā saņēmēju pārkompensāciju.

Valdība 2019. gada jūnijā atbalstīja Ekonomikas ministrijas ieceri no 2021. gada atcelt OIK maksājumu elektrības patērētājiem. Paredzēts, ka valsts atbalsts „zaļās” elektroenerģijas ražotājiem tiks izmaksāts tikai no valsts budžeta, līdz ar to iedzīvotājiem un pārējiem elektroenerģijas lietotājiem šīs izmaksas jeb obligātās iepirkuma komponentes (OIK) vairs rēķinos nebūs.

Pirms tam Saeima izveidota OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kurai jāvērtē, piemēram, tas, vai, lemjot par atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem, ir vērtēta Latvijas iedzīvotāju maksātspēja, kā arī dažādi amatpersonu lēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti