Panorāma

Rīgas dome apstrīdēs pedagogu atalgojuma reformu

Panorāma

Bēgļi nevar atrast darbu

Izmaiņas elektrības rēķinos

Jaunais tarifs par elektrības sadali – jo lielāka pieslēgtā jauda, jo lielāks nemainīgais maksājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 1.augusta stājušies spēkā jaunie elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi. Turpmāk ikmēneša elektrības rēķini pieaugs aptuveni 120 tūkstošiem Latvijas mājsaimniecību, galvenokārt, tiem klientiem, kas elektrību patērēt minimāli vai neizmanto nemaz.

Daļai mājsaimniecību un uzņēmēju turpmāk elektrības rēķinos tiks iekļauta fiksētā ikmēneša maksa, kas tiks piemērota visiem lietotājiem neatkarīgi no elektrības patēriņa. Šis maksājums ir ieviests, lai par elektrības nepārtrauktu piegādi un tam nepieciešamās infrastruktūras uzturēšanu samaksātu arī tie, kam pieslēgums ir, bet kas elektrību reāli nepatērē. Tāda, piemēram, ir dārza mājiņa, kas tiek izmantota tikai vasaras mēnešos, bet pieslēgums tur ir visu cauru gadu, vai arī neapdzīvots īpašumā esošs dzīvoklis ar elektrības pieslēgumu.

Tātad turpmāk mēneša maksu par elektrību veidos fiksētā komponente plus maksa par reāli patērēto elektrību. Tā gan ir nedaudz samazināta, lai mājsaimniecībām ar vidēju elektrības patēriņu tādējādi kompensētu nemainīgās komponentes ieviešanu. Akciju sabiedrība “Sadales tīkli” prognozē, ka aptuveni 700 tūkstošiem mājsaimniecību izmaiņu elektrības rēķinos nebūs.

Bet galvenās izmaiņas sagaida tos, kuriem ir īpašums ar elektrības pieslēgumu, bet tās patēriņš ir ļoti mazs vai tuvu nullei.

Piemēram, vienfāzes pieslēgumiem fiksētā ikmēneša maksa ir pusotrs eiro, tātad, ja pieslēgums ir, bet elektrību netērē vai tērē minimāli, turpmāk ik mēnesi būs jāmaksā par pusotru eiro vairāk. Pie neliela elektrības patēriņa līdz 85 kilovatstundām mēnesī rēķina pieaugums būs 23 eiro centi. Bet, ja tiek tērētas vismaz 115 kilovatstundas mēnesī, būs jāmaksā jau nedaudz mazāk nekā līdz šim.

Pie jau krietni lielāka elektrības patēriņa būtiskākas ir arī rēķina izmaiņas. Trīsfāžu pieslēgumiem ir vairākas fiksētās komponentes atkarībā no pieslēguma jaudas. Piemēram, 20 ampēru trīsfāžu pieslēgumam šī maksa ir 4,84 eiro. Tātad, ja ir šāds pieslēgums, bet elektrību nepatērē vispār, turpmāk ik mēnesī būs jāmaksā šāda summa.

Patērējot līdz 100 kilovatstundām mēnesī, rēķins turpmāk būs par vairāk nekā trīs eiro lielāks, nekā ierasts, bet pie 400 kilovatstundu patēriņa jau par eiro un 13 centiem mazāks. Un pie 20 ampēru trīsfāžu pieslēguma, parasti patērējot aptuveni 600 kilovatstundas, ikmēneša rēķins samazināsies par četriem eiro.

Tātad attiecībā uz trīsfāžu pieslēgumiem – jo lielāka pieslēgtā jauda, jo lielāks nemainīgais ikmēneša maksājums.

Attiecīgi “Sadales tīkli” aicina cilvēkus izvērtēt, cik liela jauda viņiem ikdienā reāli ir nepieciešama. Ja gadījumā klients pieslēguma jaudu samazina un nav apmierināts, līdz nākamā gada vasaras vidum pieslēguma jaudu varēs atkal palielināt bez maksas.

Tikmēr atvieglojumi, kas jau līdz šim attiecās uz maksu par enerģijas patēriņu daudzbērnu ģimenēm, pirmās grupas invalīdiem, kā arī trūcīgām un maznodrošinātām personām tiks piešķirti arī attiecībā uz šo fiksēto maksājumu.

Kāds turpmāk būs elektrības rēķins katrs pats var aprēķināt, izmantojot "Sadales tīklu" mājaslapā pieejamo kalkulatoru, ber pirmie rēķini ar reālām izmaiņām pienāks septembrī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti