Panorāma

No petardēm smagi cieš 6 cilvēki

Panorāma

Vētras dēļ izziņo bīstamības stāvokli Vidzemē un Kurzemē

Jaunajiem piegādātājiem neuzticas

Iedzīvotāji pagaidām neuzticas jaunajiem elektroenerģijas piegādātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Jaunajiem piegādātājiem neuzticamies,” tā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas atzīst abas ģimenes, ar kurām Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" iepazīstināja decembra sākumā. Pagājis mēnesis un "Panorāma" atkārtoti devās apciemot šīs ģimenes - viena ģimene palikusi pie iepriekšējā elektroenerģijas piegādātāja, otra nomainījusi tarifu plānu.

Par spīti komercbanku boikotam valsts atbalsta programmai jauno ģimeņu pirmā mājokļa iegādei, Ilzes un Aleksandra ģimenei tomēr izdevies tikt pie hipotekārā kredīta ar saprātīgu pirmo iemaksu. Tas notika pēdējā brīdī, jo jau dažas dienas vēlāk bankas pirmās iemaksas palielināja pat trīskārt. Tā nu viss svētku laiks pagājis remontējot jauno dzīvokli. Elektroenerģijas piegādātājs gan – tas pats vecais.  

"Mēs izvēlējāmies to pašu veco, palikām pie stabilām vērtībām. "Baltcom", ko es lasīju, bija saistībā ar televīziju. Tas atkrita uzreiz, jo man jau ir cita televīzija, tad pēdējā mirklī bija vēl divi, kas it kā likās lētāk un labāk, bet man tas likās pārāk viegli un labi, lai būtu patiesība, tāpēc es arī nobijos," savu lēmumu pamato sākumskolas skolotāja Ilze Ābelīte-Goluba.

Ilze rēķina, ka ar izvēlēto tarifu vecajā dzīvoklī elektrības rēķins būtu pieaudzis par aptuveni pieciem eiro, bet jaunajā droši vien pieaugs vairāk, jo gāzes plīts vietā – elektriskā. Vai tomēr neizvēlēties citu piegādātāju, ģimene spriedīs mēneša beigās, kad pienāks pirmais rēķins. Viņa gan uzsver, jaunie tirgus spēlētāji pārāk pasīvi centušies piesaistīt klientus:

"Mums nekā nebija pa pastu, internetā informācija bija tā, ko paši meklējām, pati izdomāju, ierakstīju, meklēju un tad ar grūtībām kaut ko sameklēju, ko tad īstenībā piedāvā."

Tāpat pie "Latvenergo" piedāvājuma palikusi Zigmāra un Silvas ģimene. Arī viņi jaunajiem piegādātājiem neuzticas, lai arī to tarifi ir nedaudz izdevīgāki.

"Ja lētākais ir uzņēmums, kas dibināts, kuram juridiskā adrese atrodas daudzstāvu mājā, dibināts gadu atpakaļ," šaubas izsaka Izglītības ministrijas darbinieks Zigmārs Atvars.

Tomēr ģimene mainījusi tarifa veidu. Tagad katru mēnesi būs jāmaksā viena summa – lielāka nekā pērn, kas aprēķināta uz vidējo mājsaimniecības elektrības patēriņu.

"Es esmu maksājis 23 eiro par 200 kilovatstundām (kWh). Šeit ir piedāvājums ar 154 kWh un 26 eiro, tātad iepriekš es esmu maksājis par lielāku summu mazāku cenu," sacīja Izglītības ministrijas darbinieks Zigmārs Atvars.

Atvaru ģimene apdomāt savu izvēli gatavojas tikai gada beigās, kad būs zināms, cik liels ir elektrības pārtēriņš. Kopumā elektrības piegādātāju mainījis tikai pusprocents Latvijas mājsaimniecību. Akciju sabiedrībā "Sadales tīkls" gan uzsver, ka nu jau četri brīvā elektroeneģijas tirgus spēlētāji piedāvājuši kopumā 20 tarifu plānus, un cilvēkiem nācies izvēlēties arī starp tiem.

Klienti ir aktīvi - 85% no mājsaimniecībām ir paši skatījušies un izdarījuši izvēli. Tādi, kas neko nav darījuši, ir 15%.

Sadales tīklā arī prognozē, ka papildu izmaiņas gaidāmas pēc mēneša, kad ģimenes saņems pirmos šī gada elektrības rēķinus. Tāpat no februāra tirgū varētu parādīties vēl citi piegādātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti