Gala lēmums par OIK atcelšanu būs jāpieņem jaunajai valdībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ministri uzklausīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumus par elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK atcelšanu no 2022. gada, to nomainot pret atbalstu, kas būtu balstīts tirgus principos – “zaļās enerģijas” ražotājiem piemaksājot. Gala lēmums par OIK atcelšanu gan atstāts jaunās valdības pārziņā. 

Gala lēmums par OIK atcelšanu būs jāpieņem jaunajai valdībai
00:00 / 02:41
Lejuplādēt

Pirmdien, 7. janvārī, Ministru kabineta komitejas sēdē lēma virzīt tālākai izskatīšanā Ekonomikas ministrijas izstrādātos priekšlikumus, kas no 2022. gada ļautu likvidēt līdzšinējo OIK sistēmu. To trīs gadu laikā aizvietotu jauns “zaļās enerģijas” atbalsta veids, kurā “zaļās enerģijas” ražotājiem piemaksātu.

“Ja sākotnēji tie bija “zaļie sertifikāti”, ko mēs piedāvājām, kas arī dažās valstīs ir pieņemts modelis, kādā veidā darbojas šie atjaunojamo energoresursu ražotāji, tad tagad mēs to mainām uz piemaksu virs vairumtirgus cenas, kā modeli, kādā veidā šie ražotāji saņem atlīdzību starp viņu faktiskajām izmaksām un vairumtirgus cenu,” skaidroja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

Lai to paveiktu, ministrijas ieskatā trīs gadu laikā būtu jāveic vairākas darbības. Piedāvātie rīcības pasākumi ietver jau šogad novērst pārsubsidāciju visām OIK elektrostacijām, kā arī samazināt atbalstu ekspluatācijā nenodotām elektrostacijām. Bet no 2022. gada ministrija rosina ieviest stingrākas prasības biogāzes staciju izejvielām, kā arī pārtraukt elektroenerģijas gala lietotāju maksājumus dabasgāzes koģenerācijas stacijām, izņemot TEC 2.

Patmalnieks norādīja, ka tas ļautu krasi samazināt valsts līdzekļu izlietojumu “zaļās enerģijas” atbalstam: “2016. gadā mums bija vairāk nekā 200 miljonu eiro atbalsts, 2022. gadā šis atbalsts varētu būt ap 100 miljoniem eiro šiem ražotājiem. Iepretim vēsturiski prognozētajiem 200 miljoniem eiro tas ir samazinājums divas reizes, un lietotāju maksājumos tas vēl lielāks samazinājums būs.”

Ekonomikas ministrijas izstrādātie priekšlikumi OIK atcelšanu nosaka pēc trim gadiem, tomēr partijas iepriekš izteikušās, ka tas būtu jāizdara ātrāk.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) gan uzskata, ka trīs gadi ir optimāls laiks, lai visu paspētu izdiskutēt un nedraudētu tiesu darbi.

“Lai tas notiktu ātrāk, mums jāskatās, kāds tas risinājums tieši ir. Protams, visvienkāršākais ir atcelts OIK vispār un iesniegt likuma grozījumus. Un to var darīt arī Saeima, tas nav jādara valdībai. Katrā ziņā es arī šodien dzirdēju gan no premjera, gan ekspertiem [ieceri] vēlreiz izvērtēt tiesiskumu, un mēs tiešām esam skatījušies tā, lai mēs neierautu valsti tiesvedībās. Un, ja to ir iespējams izdarīt arī sešu mēnešu laikā bez tiesvedībām, ļoti labi, uz priekšu, noteikti iedzīvotāji būs priecīgi,” sacīja Ašeradens.

Ekonomikas ministrija gan nevar apstiprināt, ka arī tagad tiesvedību pret valsti nebūs. Gala lēmums par OIK atcelšanu gan būs jāpieņem jaunajai valdībai, un pirms tam tas būs arī jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti