Rīta intervija

Kultūras ministrija: Jādomā par PVN samazināšanu presei

Rīta intervija

Eiropas Padomes attīstības banka varētu līdzfinansēt Liepājas cietuma būvniecību

Ilze Znotiņa: "Moneyval" pagarinājums ir dots lai parādītu, ko labu esam izdarījuši

Finanšu izlūkdienesta vadītāja: Visgrūtāk būs atskaitīties par likumu ieviešanu dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vissarežģītākā būs atskaite Finanšu darījumu darba grupai (FATF), kura sagaida praktiskus piemērus par to, cik efektīvi likumus ieviešam dzīvē, intervijā Latvijas Radio stāstīja Finanšu izlūkdienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Viņa skaidroja, ka Latvijai jāatskaitās Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejai "Moneyal" par to, cik labi izpildītas prasības attiecībā uz likumu grozījumiem un dažādu sistēmu ieviešanu. Šeit esot padarīts labs darbs un pieņemti vairāki būtiski grozījumi likumos. Savukārt FATF būs jāstāsta par to, cik efektīvi likumi tiek piemēroti. Šo atskaiti Znotiņa uzskata par grūtāko.

Atskaite jāsniedz 31. augustā, un Znotiņa cer, ka "Moneyval" eksperti padarīto darbu atzīs par pietiekamu. "Es gribētu cerēt, ka mēs mācēsim maksimāli labi demonstrēt to, ka mēs patiešām esam sapratuši, kuras bija tās kļūdas, kāpēc mums bija tik, es tomēr teiktu, neveiksmīgs rezultāts pagājušajā gadā, un ka mums šobrīd ir pilnīgi cita sistēma," teica Znotiņa.

Viņasprāt, Latvijai iepriekš traucēja izpratne par to, kādas ir starptautiskās prasības, iespējams, arī "nolaidīga pašpaļāvība, ka varbūt neviens nepamanīs, ka nedarām tā, kā vajadzētu darīt".

Znotiņa stāstīja, ka Latvijai līdz ar "Moneyval" prasībām daudz bijis jādomā par to, kuri ir patiesie riski, kur nelegālā naudas aprite notiek visvairāk - no kurienes ir vislielākais apdraudējums. Pēc tam visi pasākumi vērsti uz to, lai šos riskus mazinātu. Znotiņa uzskata, ka tas ir izdevies. Tomēr vienlaicīgi viņa norādīja, ka noziedzīgā pasaule atrod arvien jaunus veidus savām aktivitātēm.

KONTEKSTS:

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu.

"Moneyval" ziņojuma par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem.  "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Par vidēji efektīvu Latvijas institūciju rīcība atzīta astoņās jomās. Savukārt par efektīvu Latvijas varasiestāžu rīcību "Moneyval" atzīst vienā jomā - starptautiskajā sadarbībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti