Energoapgādes drošībai Latvijā plāno veidot dabasgāzes rezerves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Energoapgādes drošībai Latvijā plānots veidot sašķidrinātās dabasgāzes rezerves. Par šādu soli  otrdien, 12. aprīlī, slēgtā sēdē konceptuāli vienojies Ministru kabinets, pēc valdības sēdes informēja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) stāstīja, ka valdība vienojusies iegādāties divas teravatstundas sašķidrinātās dabasgāzes, kas būs valsts stratēģiskā gāzes rezerve, ko, visticamāk, uzglabās Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Ministrs vēl nevarēja pateikt to, cik ilgā laikā šis dabasgāzes rezerves jāizveido, kā arī to, kas šo gāzi iepirks. "Pie šīm detaļām strādāsim ar Finanšu ministriju un šo tehnisko pusi sakārtosim," skaidroja ministrs, norādot, ka pēc tam būs detalizēts valdības lēmums.

Ekonomikas ministrs atzina, ka dabasgāzes rezerves izveides mērķis ir pasargāt Latvijas energoapgādi no iespējamā desinhronizācijas gadījuma.

"Desinhronizācija ir pasākums, kurā mēs varētu tikt atslēgti no BREL [Krievijas un Baltkrievijas sistēmu – red.] loka kā valsts.

BREL loks ir sistēma, kurā mūsu energoapgādes tīkli – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas – ir savienoti ar Krieviju, Kaļiņingradu un Baltkrieviju. Lai mēs šādam scenārijam būtu gatavi, jo tādu mēs nevaram izslēgt. Arī Krievija ir draudējusi ar dažādām sankcijām no savas puses, līdz šim tās nav ieviesusi, taču mums ir jābūt gataviem, ja šāda piespiedu desinhronizācija varētu notikt," teica ministrs.

KONTEKSTS:

Dienu iepriekš valdību veidojošās partijas vienojās, ka Latvija varētu atteikties no Krievijas gāzes līdz ar nākamā gada sākumu. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, Ekonomikas ministrijai (EM) uzdots risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā tiks izveidots savs terminālis.

Saskaņā ar pašu uzņēmēju prognozēm sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā varētu uzbūvēt līdz 2023.–2024. gadam, iepriekš norādīja ekonomikas ministrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti