Eiro fokusā

Divi gadi pēc nodokļu reformas: vērtē valdības un sociālo partneru pārstāvji

Eiro fokusā

ES dalībvalstis strīdos meklē kompromisu par nākamo bloka daudzgadu budžetu

Sadārdzinātās degvielas dēļ - izmaiņas preču un pakalpojumu cenās?

Eksperte: Sadārdzinātās degvielas dēļ izmaiņas preču un pakalpojumu cenās jutīs pēc pāris mēnešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu no 1. janvāra degvielas cenas Latvijā sākotnēji auga nevienmērīgi no 1,5% līdz 6%, bet nu degvielas tirgotāji cenu pieaugumu pamazām izlīdzina. Nozare sagaida pieprasījuma kritumu, jo daļa bākas pildīs Polijā un Lietuvā, kur degviela ir lētāka. Taču pretēji Finanšu ministrijas prognozēm nozarēs, kuru produkcija vai pakalpojumi tieši atkarīgi no degvielas izmantošanas, ir sagaidāms cenu kāpums. Izmaiņas preču un pakalpojumu cenās pircēji jutīs pēc pāris mēnešiem, sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Lielāko degvielas tirgotāju uzpildes stacijās benzīna cena šīs nedēļas sākumā bija no 1,31 eiro par litru līdz pat 1,4 eiro litrā. Dīzeļdegvielu varēja iegādāties par 1,26 eiro litrā līdz pat 1,33 eiro par litru. Savukārt gāzes cena ir izaugusi līdz 60 centiem litrā. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis vērtēja, ka degvielas cenas akcīzes nodokļa kāpuma dēļ ir palielinātas plānotajā apjomā.

"Benzīna cena palielinājās par četriem eiro centiem, dīzeļdegviela – par pieciem un autogāze par trijiem eiro centiem litrā. Paralēli tam no 1. janvāra stājās spēkā izmaiņas Ministru kabineta noteikumos par obligāto biodegvielas piejaukumu. Un 1. janvārī benzīnam šis piejaukums ir jādubulto. Tātad, ja līdz šim pievienojām etanolu 5% apmērā, tad no 1. janvāra - 10%. Un šis  piejaukums ietekmē [benzīna] cenu par diviem eiro centiem," atzina Karčevskis.

Savukārt dīzeļdegvielai piejaukuma apjoms par diviem procentpunktiem ir jāpalielina no aprīļa, kad sagaidāms vēl viens cenas pieaugums divu centu apmērā.

Karčevskis prognozēja degvielas patēriņa samazinājumu. Pirmkārt, tas seko ikreiz pēc strauja cenu kāpuma. Otrkārt, auto pārvadāšanas firmas un pie robežas ar Lietuvu dzīvojošie turpinās uzpildīt degvielu kaimiņvalstī.

Pārvadātāji degvielu uzpildīs arī Polijā, kur akcīzes nodokļa likme ir zemāka nekā trijās Baltijas valstīs.

Lai gan to tieši nesaista ar degvielas cenu kāpumu, bet ilgā laikā nepārskatītām cenām, Autotransporta direkcija jau decembra sākumā paziņoja, ka no janvāra vidus reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos mainīsies tarifi. Par biļetēm maksāsim vismaz desmit un pat 20 centu vairāk. Tikmēr par nodokļu politiku atbildīgās Finanšu ministrijas (FM) Makroekonomikas nodaļas vadītājs Dainis Stikuts rēķināja, ka degvielas sadārdzinājums preču un pakalpojumu galacenas ietekmēs maz. Inflācija kāpšot maksimums pusprocentpunkta apjomā.

FM salīdzināja, ka pērn piedzīvotais akcīzes nodokļa likmes kāpums alkoholam inflāciju ietekmējis vairāk. Tiesa, degviela un tās cenas atšķirībā no grādīgajiem dzērieniem citas nozares ietekmē vairāk. Un, piemēram, lauksaimniecības produkcijas ražošanas izmaksās degvielai ir nozīmīga loma, uzsvēra LTVC vadītāja Ingūna Gulbe. Ražotāji gan domājot, kā ietaupīt uz strādājošo rēķina. Tiesa, ne visur tas ir iespējams.

Gulbe sacīja, ka pašlaik ir grūti pateikt, cik liels būs lauksaimniecības produkcijas cenu kāpums dārgākas degvielas dēļ. "Principā pasaulē pašlaik ir sācies pārtikas cenu pieaugums vispār. (..) Cūkgaļas cenai ir liels kāpums tirgus izmaiņu dēļ, jo Ķīnā ir Āfrikas cūku mēris un viņi ir ļoti samazinājuši savu ražošanu. Cena ir uzkāpusi tāda, kāda sen nav bijusi. Piena produktiem ir cena salīdzinoši augsta, izņemot vājpiena pulveri," klāstīja LTVC vadītāja

Eksperte lēsa, ka tieši degvielas sadārdzinājumu produktu un pakalpojumu cenās patērētāji plašāk sāks izjust otrajā ceturksnī, jo lielveikalu ķēdes ar ražotājiem slēdz ilgtermiņa līgumus, ko pēc pāris mēnešiem varētu pārskatīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti