Eiropas Komisija piešķirs 3,5 miljonus eiro lietavās cietušajiem Latvijas zemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi piešķirt 3,46 miljonus eiro kompensācijām Latvijas zemniekiem, kuri cieta šā gada rudenī piedzīvotajās spēcīgajās un ilgstošajās lietavās, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.

Tādējādi tiks pildīts EK vadītāja Žana Kloda Junkera solījums sniegt atbalstu lietavās cietušajiem Latvijas zemniekiem.

EK atzinusi, ka laika apstākļi - ilgstošās lietavas, kādas Latvijā piedzīvotas ražas novākšanas laikā no šā gada augustam līdz oktobrim -, bijuši ārkārtas un bezprecedenta. Nelabvēlīgi laika apstākļi bijuši arī ziemāju sējas laikā.

EK Latvijas lauksaimniekiem atvēlētais  3,5 miljonu eiro atbalsts ir daļa no kopumā 15 miljonu eiro lielā atbalsta, kas tiks piešķirts trim Baltijas valstīm un Somijai. Dalībvalstīm sniegtais atbalsts jāizmanto līdz 2018. gada septembra beigām.

Saskaņā ar EK regulas projektu plānoto kompensāciju saņems tās lauku saimniecības, kuras līdz šim nav saņēmušas nekādu kompensāciju par lietavu un plūdu radītajiem zaudējumiem un kuras plūdu dēļ rudenī nav varējušas iesēt ziemājus platībā, kas nav mazāka par 30% no saimniecības kopējās sējumu platības.

Jau ziņots, ka iepriekš Latvijas valdība nolēma no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem gandrīz 3000 plūdos cietušajiem lauksaimniekiem kompensācijās piešķirt kopumā 14,98 miljonus eiro.

Vēlāk Krīzes vadības padome nolēma rudens lietavas un plūdus atzīt par valsts mēroga dabas katastrofu. Tādējādi zemnieki, kas cietuši zaudējumus lietavās visā valstī, var saņemt ārkārtas atvieglojumus. Iepriekš ārkārtas situācija ilgstošo lietavu dēļ bija izsludināta tikai 29 novados, lielākoties Latgalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti