Rīta Panorāma

Intervija ar Būvniecības valsts kontroles biroja direktori Svetlanu Mjakuškinu

Rīta Panorāma

"Ideju kolekcijas"- mākslinieku starojuma brīdis kopīgā izstādē

Intervija ar Eiropas komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski

Dombrovskis: «Brexit» būtiski eirozonu neietekmēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielbritānijas iziešana no Eiropas Savienības (ES) būtisku ietekmi uz eiro kā valūtu vai eirozonas vai ES ekonomisko attīstību neatstās, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”).

Ekonomiskās izaugsmes temps ES tiek prognozēts aptuveni 2% apmērā gadā, un arī pēc “Brexit” tiek prognozēts līdzīgs temps.

Lielāka “Brexit” ietekme būšot uz pašas Lielbritānijas ekonomiku: “Lielbritānija jau tagad ir viena no lēnāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā, faktiski vēl tikai gatavojoties izstāties no Eiropas Savienības. Skaidrs – ja tiek pārtraukti desmit gadiem veidoti ekonomiskie sakari, tam ir zināms efekts uz ekonomiku.”

Vienlaikus viņš atzina, ka Londona turpinās pastāvēt kā būtisks finanšu centrs. Tirgus dalībniekiem Londonā gan ir jālemj, kā turpmāk vēlas apkalpot ES klientus. “Kaut kādās jomās viņi varēs paļauties ekvivalences lēmumiem, kur ES varētu atzīt noteiktu Lielbritānijas likumdošanu kā ekvivalentu ES, un otrādi. Tas ļautu turpināt sadarbību un pakalpojumu sniegšanu no Lielbritānijas,” sacīja Dombrovskis.

Viņš gan arī paredz, ka daļa no finanšu centra aktivitātēm pārcelsies uz kādām ES valstīm, jo būs jānodrošina klātbūtne pakalpojumu sniegšanā.

KONTEKSTS:

2016. gada jūnijā 52% iedzīvotāju referendumā nobalsoja par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).  Lielbritānijas izstāšanās no ES plānota 2019. gada 29. martā. Tiesa, Lielbritānijas parlaments vēl nav lēmis par tā saukto "Brexit" šķiršanās līgumu, kas ir teju 600 lapas garš un ir juridiski saistošs. Balsojums notiks janvāra vidū, taču šķelšanās par to, vai atbalstīt vienošanos, joprojām ir liela. Britu valdība tādēļ spriež par pastiprinātu gatavošanos "Brexit" bez vienošanās. Pieņemts arī imigrācijas plāns pēc "Brexit".

Bet, ja Lielbritānija tomēr pamet bloku bez jebkāda līguma, tad jau 30. martā var iestāties vērā ņemamas sekas. Līdz ar to arī Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji, kas sadarbojas ar Apvienoto Karalisti, ir aicināti nopietni gatavoties šādai iespējai. Šķiršanās bez vienošanās var radīt nopietnas problēmas gan ar preču piegādi, gan ar muitas kontroli, gan ar dažādām atļaujām un licencēm, kas nebūs vairs spēkā. Arī privātpersonu ceļošana var būt apgrūtināta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti