Davosā sākas 50. Pasaules ekonomikas forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Davosā otrdien, 21. janvārī, sākas ikgadējais Pasaules ekonomikas forums, kurā pulcējas pasaules ekonomiskā un politiskā elite. Šis ir jau 50. Davosas forums. Šveices kalnu kūrortā šajās dienās starp galvenajām diskusiju tēmām būs ne tikai globālās ekonomikas un tirdzniecības dinamika, bet arī klimata pārmaiņas.

ĪSUMĀ:

  • Uz diskusijām forumā pulcējas gandrīz 3000 dalībnieku.
  • Starp uzaicinātajiem viesiem šogad arī Latvijas prezidents.
  • Ievērojamākais viesis Davosā šogad ir ASV prezidents.
  • Pēc viņa forumā runās zviedru klimata aktīviste Tūnberga.
  • Foruma atklāšanas dienu pavada klimata aktīvistu protesti.

Davosā sākas 50. Pasaules ekonomikas forums
00:00 / 03:56
Lejuplādēt
Pasaules ekonomikas forumam Davosā aprit 50 gadi. Šonedēļ Šveices kalnu kūrortā uz diskusijām un sarunām par globālo ekonomiku, ienākumu nevienlīdzību, klimata pārmaiņām, tehnoloģijām un daudzām citām tēmām pulcējas gandrīz 3000 dalībnieku – politiskie, biznesa un nevalstisko organizāciju līderi, akadēmiķi un žurnālisti.

 

Davosas forums ir ekskluzīvs pasākums, viesi tikai ar uzaicinājumiem. Bet maksa par pievienošanos vai partnerības nodibināšanu ar Pasaules ekonomikas forumu ir sākot no aptuveni 55 000 līdz pat 0,5 miljoniem eiro.

Starp uzaicinātajiem viesiem šogad arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Viņš trešdien, 22. janvārī, būs viens no galvenajiem runātājiem diskusijā par Centrālās un Austrumeiropas ekonomikas dinamiku. Levits piedalīsies arī apaļā galda diskusijās par Eiropas Savienības nākotni. Davosā prezidentam ieplānotas arī vairākas divpusējās tikšanās.

Bet ievērojamākais viesis Davosā šogad ir ASV prezidents Donalds Tramps. Viņa uzruna forumā – otrdien. Paredzamā tematika – ASV interešu likšana pirmajā vietā, tirdzniecības protekcionisms, līdzīgi kā Trampa uzrunā Davosā pirms diviem gadiem. Taču nu ASV ar Ķīnu ir parakstījušas tirdzniecības kara "pamiera" vienošanos, un Eiropas līderi bažījas, ka Trampa skatiens tagad varētu pievērsties Eiropas Savienībai, ar kuru viņš nav vairījies "saķerties". Baltā nama saimnieku, piemēram, saniknojis Francijas lēmums piemērot digitālo nodokli ASV tehnoloģiju milžiem.

Trampa omu neuzlabo arī fakts, ka laikā, kad viņš šodien Davosā uzrunās forumu, Vašingtonā Senātā sāksies viņa impīčmenta prāva.

Liela uzmanība pievērsta vēl vienam viesim – 17 gadus vecajai zviedru klimata aktīvistei Grētai Tūnbergai. Viņai un Trampam vienam par otru nav tas labākais viedoklis, un Tūnbergas uzruna paredzēta tieši pēc ASV prezidenta.

Klimata aktīviste pieprasīs pasaules līderiem rīkoties klimata pārmaiņu novēršanā un aicinās atteikties no investīcijām fosilo enerģijas avotu ieguvē.

Pasaules ekonomikas forumu Davosā 1971. gadā dibināja vācu ekonomists Klauss Švābs, un 81 gada vecumā viņš joprojām aktīvi vada tā organizēšanu. Švābs atzinīgi novērtēja, ka Davosā atkal ieradušies gan ASV prezidents Tramps, gan klimata aktīviste Tūnberga, norādot, ka vide šīs nedēļas diskusijās būs viens no galvenajiem jautājumiem. Telekanālam CNBC Švābs izklāstīja, viņaprāt, galvenās lietas, kam šogad jāpievērš uzmanība:

"Mēs dzīvojam pasaulē, kas sairst arvien vairāk. Ir daudzpolārā sistēma ar diviem centriem, kas ir Savienotās Valstis un Ķīna. Ir topošās lielvaras kā Indija un tā tālāk. Kā saturēt kopā šādu daudzpolāru, daudzkonceptuālu pasauli? Domāju, tas būs viens no galvenajiem jautājumiem. Ir, kas saka, ka Davosā atkal jānostiprina daudzpusējā sadarbība. Bet es saskatu arī nepieciešamību steidzami rīkoties vides un klimata pārmaiņu, arī bioloģiskās daudzveidības jautājumos. Mēs esam nonākuši ārkārtas situācijā, taču mums pagaidām nav sajūtas, ka jārīkojas steidzami, lai risinātu šos jautājumus," atzina Švābs.

Davosas foruma atklāšanas dienu pavada klimata aktīvistu protesti. Simtiem demonstrantu svētdien devās trīs dienu gājienā no mazās Lankvartas pilsētas uz 50 kilometrus attālo Davosu. Taču vietējās varasiestādes deva atļauju tikai pirmajām divām gājiena dienām, un ne līdz pašai Davosai. Tomēr demonstranti pauda apņēmību caur šaurām gājēju takām mēģināt tikt foruma norises vietai tik tuvu, cik iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti