Būvnieki: Jaunais iepirkumu likums būs solis uz priekšu, bet pasūtītājam pašam jākļūst kvalificētākam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Publisko iepirkumu likumprojekts, kas paredzēs vadīties no saimnieciskā izdevīguma, ne zemākās cenas principa, ir nozīmīgs solis uz priekšu. Tajā pašā laikā būtiski būs tas, lai pats pasūtītājs kļūtu kvalificētāks un kritēriji pasūtījumos – precīzāki, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” norādīja būvnieku asociāciju pārstāvji.

Finanšu ministrija (FM) sadarbībā ar dažādu nozaru ekspertiem izstrādājusi jaunu Publisko iepirkumu likumprojektu, kas mainītu publisko iepirkumu procedūras kārtību. Iecerēts, ka mazo iepirkumu slieksnis būs 10 000 eiro, nevis četri tūkstoši, kā tas ir patlaban, bet, izvērtējot labāko piedāvājumu, jāvadās būtu no saimnieciskā izdevīguma, ne zemākās cenas principa. Likumprojekts nodots starpinstitūciju saskaņošanai. 

Finanšu ministrijas Iepirkumu politikas un valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas politikas nodaļas vadītājas vietniece Līga Neilande skaidroja, ka jaunā Eiropas Savienība direktīva, saskaņā ar kuru tapušas iecerētās izmaiņas, liek uzsvaru uz saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, vien atsevišķos gadījumos ļaujot izmantot zemākās cenas principu. Ministrijas ieskatā vienīgā joma, kurā varētu piemērot zemākās cenas principu, varētu būt piegāde.

Būtiski, ka direktīva paredz vairākas jaunas iepirkuma procedūras, tostarp inovāciju partnerības procedūru, kurā pasūtītājs ar pretendentiem rada inovatīvu produktu vairākās stadijās, un konkursa procedūru ar sarunām. Direktīva liek uzsvaru uz sarunām, lai pasūtītājs ar pretendentiem kopīgi nonāktu pie labāka rezultāta.

FM pārstāve gan atzina, procedūras nebūs ļoti vienkāršas vai vienkāršotas, jo, piemēram, inovāciju partnerības procedūra paredz vairākas stadijas. Taču iepirkumi varētu kļūt ātrāki, jo saruks termiņi.

Jaunais likums būs nopietns solis uz priekšu, lai attīstītu publiskā iepirkuma procedūras, kas pašlaik esot komplicētas un garas, atzina biedrības "Latvijas ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Viņš gandarīts, ka iepirkumos līdzās zemākai cenai parādās citi kritēriji.

Tajā pašā laikā viņš norāda arī uz gaidāmajām problēmām. Tostarp pašam pasūtītājam jākļūst kvalificētākam. Un ceļu būvniecības un rekonstrukcijas jomā projektiem būs jākļūst labākiem.

Arī Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grīnbergs spriež, ka jaunais regulējums būs nozīmīgs solis uz priekšu publisko iepirkumu jomā, jo “zemākās cenas princips ir nomocījis nozari”. Būvnieki esot sen gaidījuši, kad zemākā cena nebūs dominējošā.

Bažas gan rada tas, ka pasūtītājam būs jānodefinē precīzi saimnieciski izdevīgākā iepirkuma kritēriji. Ja to spēs precīzi paveikt, tad būs veiksmīgi iepirkumi. Savukārt, ja nespēs, tā būs “sūdzību lavīna”, atzīst Grīnbergs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti