Dienas ziņas

Sākusies balsošana par Jauniešu galvaspilsētu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Piecu uzņēmumu vietā - spēļu zāle

Bauskā spēļu zāle no ēkas izspiež piecus mazākus uzņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vienā no uzņēmuma "Bauskas nami" piederošajām ēkām no septembra piecu uzņēmumu vietā darbosies spēļu zāle. Ēkas īpašnieks nomas līgumu laušanu skaidro ar gāzes sadārdzinājumu, ko mazie uzņēmēji nevarēšot nosegt. Savukārt deputāti to atbalstījuši, jo spēkā esošajā  teritorijas plānojumā nav iezīmēta no spēļu zālēm brīva vieta.

"Skaistuma fabrikā" ("SFabrika") Bauskā vēl valda rosība, bet jau septembrī gandrīz visiem Salātu ielas 27A ēkas nomniekiem  telpas būs jāatstāj, jo uz šo ēku pārcelšoties spēļu zāle.

"Protams, tas bija pārsteigums. Nedomāju, ka dome apstiprinās šo spēļu zāli. Bija cerība, ka neapstiprinās un mēs šeit dzīvosim ilgi un laimīgi,"

sacīja uzņēmuma "SFabrika" pārstāve Terēze Krote.

Suši bārs jau slēgts un citviet Bauskā durvis nevēršot, jo, kā skaidroja uzņēmuma vadītājs, jau līdz šim galvassāpes radījis darbinieku trūkums.

Pretenzijas pret līguma laušanas procedūru uzņēmējiem neesot. Ēkas īpašnieks esot piedāvājis nomāt telpas citās uzņēmumam piederošās ēkās. Tomēr neizpratni raisot vēlme pārvērst dzīvojamā rajona ielu par "spēļu elli", jo blakus mājā jau atrodas viena spēļu zāle.

"Šeit tomēr dzīvo arī ģimenes ar bērniem, veci cilvēki. Daudzdzīvokļu mājas, bērni uz skolām iet. Tas kontingents... pietiek jau redzēt, kas dažreiz nāk uz alkohola veikalu... Vecākiem ir jāuztraucas," izteicās vietējā nagu kopšanas speciāliste Daiga Mackeviča.

Arī citi vietējie iedzīvotāji nav sajūsmā par iecerei. Piemēram, Alla uzsvēra: "Es nedomāju, ka vienā vietā jābūt divām spēļu zālēm. Tas nav pareizi. Es domāju, ka jābūt ārpus pilsētas."

Kā skaidroja ēkas īpašnieks, lēmums uzteikt nomas līgumu visiem uzņēmumiem, izņemot "Outlet", esot pieņemts finansiālu apsvērumu dēļ.

"No 1. septembra mums mainās gāzes tarifs, un mēs neesam spējīgi [iztikt] paši. Mazie pateica, ka viņi pilnīgi un absolūti nav gatavi to pavilkt visu to ēku.

Nevienu lielu nomnieku citu mēs nedabūjām, tāpēc mēs izvērtējām iespēju ielaist spēļu zāli, jo viņi apņemas visu nosegt,"

skaidroja "Bauskas namu" valdes priekšsēdētājs Uldis Grantiņš.

Savukārt deputātiem neesot juridiska pamatojuma, lai neļautu spēļu zālei pārcelties uz Salātu ielu, jo spēkā esošajā teritorijas plānojumā nav iezīmēta no spēļu zālēm brīvā teritorija.

"Mēs īsti nesaprotam, kāds īsti ir viedoklis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Mums ir aizdomas, ka viņi tā kā aizstāv šos uzņēmējus. Līdz ar to mēs, skatoties uz apkārtējām pašvaldībām, redzam, ka viss, kas tiek darīts no pašvaldības puses iedzīvotāju labā, tiek noraidīts ar ministrijas rokām. Tad jautājums, vai mums šajā brīdī ir jēga cīnīties ar vējdzirnavām vai tomēr pagaidīt jaunas Saeimas vēlēšanas," komentēja Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks (Nacionālā apvienība).

Likums paredz, ka jaunajam teritorijas plānojumam jābūt izstrādātam līdz 2025. gadam. Tikmēr Bauskā durvis vērt var arī jaunas spēļu zāles.

KONTEKSTS:

2021. gada aprīlī Saeima pieņēma likuma grozījumus ar mērķi palīdzēt tām pašvaldībām, kas vēlas ierobežot azartspēles savā teritorijā. Šādi ir rīkojusies Salaspils, kur tika pieņemts lēmums par azartspēļu ierobežošanu blīvi apdzīvotajā pilsētas daļā.

Taču vairāku vietvaru mēģinājumi darīt to pašu sastapās ar VARAM iebildumiem. Piemēram, Cēsu novada februārī izdotajos teritoriālā plānojuma grozījumos bija paredzēts aizliegt spēļu zāles un kazino novada teritorijā, izņemot 4 vai 5 zvaigžņu viesnīcās ar ne mazāk kā 15 numuriem. VARAM palūdza šo punktu izņemt, norādot, ka nevar aizliegt noteiktu komercdarbības veidu visā teritorijā.

Neskaidrība par likuma piemērošanu ir arī Ķekavā. Tur, pamatojoties uz grozījumiem azartspēļu un izložu likumā, pērn izdeva saistošos noteikumus, ar kuriem aizliegts novadā organizēt azartspēles. Tagad pašvaldības un VARAM strīds nonācis līdz Satversmes tiesai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti