Bankām varētu atvieglot finanšu noziegumu uzraudzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar izmaiņām regulējumā bankām varētu atvieglot finanšu darījumu uzraudzību. Par to trešdien, 11. novembrī, Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē vienojās finanšu nozari uzraugošās iestādes un valsts institūcijas.

Iepriekš dažādu nozaru pārstāvji norādījuši, ka Latvijas cīņa pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ir apgrūtinājusi ne tikai banku darbu, bet arī ierobežojusi uzņēmējdarbību, piemēram, ārvalstu uzņēmumiem atsakot atvērt kontu.

Komisijas vadītājs Ralfs Nemiro ("KPV LV") atzina, ka patlaban spēkā esošajos normatīvajos aktos ir jāveic grozījumi, lai atvieglotu gan banku darbu, gan veicinātu uzņēmējdarbību, vienlaikus neatsakoties no stingras finanšu noziegumu kontroles un izskaušanas.

Finanšu nozares asociācijas padomniece Laima Letiņa
00:00 / 01:09
Lejuplādēt
Finanšu nozares asociācijas padomniece Laima Letiņa stāstīja, ka asociācija ir izstrādājusi 20 punktu plānu, kuru piedāvājusi arī atbildīgajām valsts institūcijām, lai nodrošinātu adekvātu un samērīgu iespēju piemērot riskos balstīto pieeju, ievērojot noziedzīgi iegūtu līdzekļu novēršanas prasības.

 

"Mūsu galvenā vīzija ir, ka tiek pārskatītas šobrīd noteiktās formālās prasības, kas ir ļoti detalizētas: atsevišķas prasības naudas atmazgāšanas novēršanas likumā un atsevišķas prasības Finanšu kapitāla tirgus komisijas regulējošos noteikumos. Papildus šo formālo, detalizēto prasību pārskatīšanai mēs ierosinām arī daudz aktīvāk valsts institūcijām sadarboties, gatavojot gan skaidrojošos materiālus, gan sadarbojoties jau reālu izmeklēšanas lietu ietvaros – gan savstarpēji, gan ar privāto sektoru. Veicināt tādu situācijas attīstību, ka klienta izpēti mēs no banku puses maksimāli varam veikt ieskatoties publiskajos reģistros, apmainoties ar informāciju un iegūstot to citā veidā, lai pēc iespējas mazāk iesaistītu pašu klientu.

Galvenokārt klientu darījumus uzraugot monitoringa veidā, klientam prasot iespējami mazāk dokumentu un dažādu informāciju. Šādi tiktu samazināts nepieciešamais laiks, kas šobrīd tiek patērēts, lai kredītiestādē atvērtu kontu," teica Letiņa. 

KONTEKSTS:

Par sarežģījumiem ar kontu atvēršanu ārvalstu uzņēmumiem sāka runāt investori pēc tam, kad, sekojot “finanšu sistēmas kapitālajam remontam”, bankas ieviesa stingras prasības naudas atmazgāšanas novēršanai. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") nesen atzina, ka Latvijas finanšu sektorā būtu jāizbeidz tikai meklēt "melno naudu" un vairāk jādomā par banku sektora attīstību.  

Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks atzinis, ka bankas un uzraugošās institūcijas cīņā ar "netīro naudu" ir iebraukušas otrā grāvī un pašlaik nevis ķer blēžus, bet apgrūtina dzīvi arī godīgiem uzņēmējiem, un tas nav pieļaujami.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) kopā ar Latvijas Finanšu nozares asociācijas pārstāvjiem pārskata normatīvos aktus, lai saprastu turpmāk darāmo darbu sarakstu – kas būtu maināms valdības noteikumos un arī likumos, septembra beigās atzina FKTK vadītāja Santa Purgaile. Viņa gan vienlaikus veltīja kritiku bankām par to attieksmi pret uzņēmumiem, norādot, ka klientu apkalpošanas standartu neviens nav atcēlis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti