Baidens piedāvā 6 triljonu dolāru ASV budžeta projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

ASV prezidents Džo Baidens nācis klajā ar savu pirmo valsts budžeta piedāvājumu. Tā apjoms sasniedz 6 triljonus dolāru, paredzot arī ievērojamu nodokļu palielinājumu bagātākajiem amerikāņiem. Ar šādi iegūtu finansējumu prezidents iecerējis apmaksāt dažādas sociālās programmas, kā arī cīņu pret klimata pārmaiņām. Taču budžeta piedāvājumam jāgūst atbalsts arī ASV Kongresā, un eksperti jau prognozē, ka politiķu iebildumu dēļ no daudzām iecerēm nāksies atteikties.

Baidens piedāvā 6 triljonu dolāru ASV budžeta projektu
00:00 / 03:38
Lejuplādēt

Šis ir pirmais ASV budžeta piedāvājums, ar kuru pēc stāšanās amatā nācis klajā ASV prezidents Džo Baidens. Vēl pirms šī piedāvājuma publicēšanas bija skaidrs, ka liela uzmanība tiks veltīta tam, kā panākt ASV ekonomikas atveseļošanos pēc Covid-19 pandēmijas.

Tieši tāpēc šajā budžeta piedāvājumā ir iekļauti vēl divi iepriekš publiskotie plāni – 2,3 triljonu dolāru vērtais plāns darbavietām un 1,8 triljonu dolāru plāns, kas veltīts ģimenēm. Baidena piedāvājums paredz, ka

līdz 2031.gadam valsts parāds sasniegs aptuveni 117% no iekšzemes kopprodukta.

Tik augsts parādu līmenis Savienotajās Valstīs nebūs bijis kopš Otrā pasaules Kara laika.

Kā norāda ASV Uzņēmējdarbības institūta analītiķis Džeimss Petokukis, pašreizējā prezidenta administrācija savos aprēķinos balstās uz pieņēmumu, ka aizdevumu procentlikmes tuvākajā laikā nemainīsies. “Ja procentlikmes būs par dažiem punktiem augstākas, tad mēs runāsim par valsts parāda celšanos par astoņiem, deviņiem vai desmit triljoniem dolāru. Tas tiešām ir daudz. Taču šī administrācija koncentrējas uz to, lai tiktu kontrolēti šie procentu maksājumi. Mazāk uzmanības tiek pievērsts valsts parāda apjomam pret IKP, kas cilvēkiem ir pazīstamāks rādītājs.

Taču, ja maksājumi tiek kontrolēti, tad administrācija uzskata, ka budžets ir ilgtspējīgs.

Un tā ir atšķirība no iepriekšējām administrācijām,” skaidroja Petokukis.

Džo Baidena budžeta plāna viens no galvenajiem uzdevumiem ir stiprināt ASV vidusslāni. Tāpēc nozīmīga summa atvēlēta gan pirmsskolas vietu nodrošināšanai trīsgadniekiem un četrgadniekiem, gan arī brīvas vidējās koledžu izglītības nodrošināšanai visiem amerikāņiem. Vairāk nekā 200 miljardus dolāru plānots novirzīt dažādiem ģimeņu pabalstiem.

Paredzēts investēt arī ceļu, tiltu un dzelzceļu infrastruktūrā, nodrošināt platjoslas interneta pieslēgumu visām amerikāņu mājsaimniecībām, kā arī, protams, milzīgas summas atvēlēt cīņai ar klimata pārmaiņām. Lai šos projektus finansētu,

paredzēts ievērojami palielināt uzņēmuma ienākuma nodokļus, kā arī nodokļu slogu bagātākajiem amerikāņiem.

Kā norāda Telekompānijas CNBC komentētājs Eimons Džavers, daudzi no piedāvājumiem, visticamāk, izpelnīsies asu kritiku gan uzņēmēju, gan politiķu aprindās un daudzos jautājumos prezidentam nāksies piekāpties.

“Ir liela iespēja, ka prezidents nedabūs to, ko viņš vēlas. Būs nepieciešama kaut kāda politiska vienošanās un piekāpšanās, jo demokrātiem ASV Kongresā ir ļoti neliels pārsvars. Būs ļoti aktīvi jādiskutē ar mēreni noskaņotajiem senatoriem, lai saprastu, cik daudz no šiem piedāvājumiem viņi ir gatavi atbalstīt. Neviens prezidents nekad nav dabūjis visu, ko vēlas, un arī šis prezidents ar tik trauslu pārākumu nebūs izņēmums. Taču nākotne ar Baidenu pilnīgi noteikti izskatās savādāk nekā Trampa laikā,” sacīja Džavers.

ASV Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makkonels jau paziņojis, ka Baidena plāns ir neiedomājami dārgs un to var nosaukt par sociālistu sapni. Citi republikāņi norādījuši, ka šis piedāvājums uzliks milzīgu finansiālo slogu turpmākajām paaudzēm.

Pilnīgas vienprātības par jauno budžeta piedāvājumu nav arī demokrātu vidū, kur daudzi politiķi jau izteikuši neapmierinātību ar plānu palielināt finansējumu militārajām vajadzībām.

Nākamais, jau detalizētākais budžeta piedāvājums gaidāms vasaras laikā, bet vienošanās par 2022.gada budžetu ir jāpanāk līdz septembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti