Tieša runa

Tieša runa: "Kā sadzīvot bitēm un lauksaimniecībai?"

Tieša runa

Tieša runa: "Kā dzīvosim, kad beigsies ārkārtas situācija?"

Tieša runa: "Kā sadzīvot bitēm un lauksaimniecībai?"

Augu aizsardzības dienests izmeklē bitenieka sūdzību par bišu bojāeju pēc rapšu lauka miglošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Augu aizsardzības dienests pašlaik izmeklē bitenieka sūdzību par bišu bojāeju pēc rapšu lauka miglošanas, un kopumā dienestam ir četras lietas par kaitējumu bitēm saistībā ar augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu.

Par bišu bojāeju sūdzējās bitenieks ar 50 gadu pieredzi Ignats Zariņš. Viņš LTV raidījumā “Tieša runa” stāstīja, ka zaudēja bites dienā, kad bites bija izlidojušas uz rapšu lauka un lauks tika nomiglots, bitenieku par to nebrīdinot. Kad lauku nomigloja, uz lauka palika bojāgājušas bites.  

Valsts augu aizsardzības dienesta direktore Kristīne Lifānova raidījumā pastāstīja, ka šo gadījumu dienests pašlaik izmeklē. Uz lauka gan bišu līķus inspektori nekonstatēja.

Dienesta pārstāve skaidroja – ja būtu atrastas kritušas bites, varētu noņemt paraugus un pārbaudīt, kādas vielas izmantoja uz lauka un vai tās varēja kaitēt bitēm.

Dienests gan pārbaudīja arī lauksaimnieku, kurš skaidroja, ka tajā dienā miglots fungicīds – viela pret sēnīšu slimībām. Noņemti arī paraugi no lauka, tiks noskaidrots, vai ievērota aizsargjosla.

Tāpat no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pieprasīta informācija par vēja ātrumu, lai noskaidrotu, vai netika pārkāpti nosacījumi, kas liedz miglot pie noteiktā vēja ātruma.

Lifānova skaidroja, ka fungicīds kā tāds gan nevarētu būt kaitīgs bitēm.

Pašlaik tiek gaidīti pārbaudes rezultāti; ja lauksaimnieks kaut ko ir pārkāpis, viņam var draudēt sodi, arī platību maksājumu atcelšana, norādīja dienesta pārstāve.

Pašlaik dienestā ir četras lietas, kurās tiek pārbaudīts iespējams nodarījums bitēm augu aizsardzības līdzekļu izmantošanas dēļ.   

Lifānova arī stāstīja, ka pirms vairākiem gadiem lauksaimnieks par augu aizsardzības līdzekļu izmantošanas pārkāpumu zaudēja platību maksājumus 100 000 eiro apmērā un kopš tā gadījumā zemnieki neriskē pārkāpt nosacījumus.

Latvijas Dabas fonda priekšsēdētājs Andrejs Briedis atzina, ka saskaņā ar regulējumu par fungicīdu izmantošanu bitenieki nav jābrīdina. Briedis gan norādīja, ka nav izpētīts, kāda ietekme ir nevis katrai konkrētai vielai, bet to “kokteilim”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti