FKTK: Jaunais mehānisms maina banku un uzraugu attiecības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No otrdienas, 4. novembra visā eirozonas teritorijā darbu sāk Vienotais uzraudzības mehānisms. Tas nozīmē, ka no otrdienas 120 Eiropas nozīmīgāko banku uzraudzību nodrošinās Eiropas Centrālā banka.

 

Tās tiešai uzraudzībai būs pakļautas arī trīs pēc aktīvu apjoma lielākās Latvijas bankas - ”Swedbank”, ”SEB Banka” un ”ABLV Bank”.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis skaidroja, ka  Vienotais uzraudzības mehānisms nozīmē izmaiņas banku un uzraugu attiecībās - tas nozīmē, ka Eiropas Centrālā banka pati pa tiešo uzrauga šīs vairāk nekā 120 lielākās eirozonas bankas, tajā skaitā trīs lielākās Latvijas banka  - ”Swedbank”, ”SEB” un ”ABLV Bank”.

„Es uzsvēru, ka tas maina attiecības starp bankām un uzraugiem. Tātad, ja līdz šim nacionālie uzraugi, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas uzraugi pa tiešo uzraudzīja šīs bankas, tad tagad tas notiek caur Eiropas Centrālo banku, caur vienotajām uzraugu komandām, kurās sadarbojas un kurā vadošo lomu spēlē Eiropas Centrālās bankas kolēģi, bet kurās piedalās arī līdzšinējie nacionālie uzraugi, kuri, protams, vislabāk zina un kuriem ir vislielākā pieredze,” norādīja Zakulis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti