Rīta Panorāma

Ar vērdiņu kabatā. Gunārs Cīlītis

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar "airBaltic" izpilddirektoru Martinu Gausu

«airBaltic» arī šajā gadā plāno strādāt ar ievērojamiem zaudējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" arī šajā gadā plāno strādāt ar ievērojamiem zaudējumiem, to intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" atzina "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.

"airBaltic" izpilddirektors norādīja, ka aviokompānija cenšas atsākt strādāt ar peļņu, cik vien ātri iespējams, taču šim gadam vēl tiek prognozēti ievērojami zaudējumi. Konkrētu plānoto zaudējumu apmēru "airBaltic" izpilddirektors gan neminēja.

"airBaltic" plānoja 2023. gada beigās vai 2024. gada sākumā sākt kompānijas akciju kotēšanu biržā (IPO). Gauss tagad intervijā LTV atzīmēja, ka akciju kotāciju biržā varētu sākt agrākais 2024. gadā.

"Plāns tagad ir akciju kotāciju sākt agrākais 2024. gadā. Mums ir jāparāda finansiāli, ka pelnām, un tas varētu notikt nākamajā gadā," sacīja Gauss.

Viņš piebilda: tā kā "airBaltic" ir liela kompānija, tās akcijas plānots kotēt gan "Nasdaq Riga", gan arī starptautiski.

Pēc Gausa sacītā, 2022. gada sākums bija sarežģīts, bet situācija strauji uzlabojas. Tiesa, paaugstinātais pieprasījums pēc lidojumiem visā Eiropā rada problēmas aviācijas nozarē, tostarp lidojumu kavējumus. 

KONTEKSTS:

"airBaltic" ieņēmumi 2021. gadā sasniedza 204,1 miljonu eiro, kas ir par 41% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kompānija pagājušo gadu noslēdza ar 135,7 miljonu eiro zaudējumiem, kas ir gandrīz divreiz mazāki nekā gadu iepriekš. Šajā gadā "airBaltic" plāno ieņēmumus 400 miljonu eiro apmērā, kas būtu par 96% vairāk nekā iepriekšējā gadā. 

Kompensējot Covid-19 pandēmijas radītos zaudējumus, valsts "airBaltic" pamatkapitālā ieguldīja aptuveni 300 miljonus eiro. Valsts kontrole iepriekš secināja: arī pirms Covid-19 pandēmijas "airBaltic" finansiālā neatkarība jeb pašu kapitāla apjoms bijis zems, un tas pēdējos gados arvien samazinājies. Tāpēc revidenti neizslēdza iespēju, ka ieguldījums "airBaltic" pamatkapitālā būtu nepieciešams arī tad, ja pasaule nesaskartos ar Covid-19 pandēmiju.

Piecu līdz septiņu gadu laikā plānots atgūt valsts ieguldīto aviokompānijā. Atbildīgajā Satiksmes ministrijā (SM) uzskata, ka "airBaltic" akcija kotēšanu biržā ir labākā stratēģija, kā atgūt uzņēmumā ieguldītos nodokļu maksātāju līdzekļus. Atgūstot aviokompānijā ieguldītos līdzekļus, proporcionāli samazinātos arī valsts dalība lidsabiedrībā. SM konkrētus skaitļus nenosauca, jo tā esot ierobežotas pieejamības informācija. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti