«Sadales tīkli» gatavi mazināt elektrības sadales tarifa fiksēto maksu par 7–11%

AS "Sadales tīkls" samazinājusi elektroenerģijas sadales tarifā 2024. gadā iekļaujamās izmaksas par 8,2 miljoniem eiro. Tas ļaus uzņēmumam mazināt sadales tarifa fiksēto maksu par 7–11% un mainīgo maksu par 1%, informēja "Sadales tīkli".

Līdz ar precizētajām sadales tarifa vērtībām tarifa fiksētās maksas daļa jeb maksa par jaudas uzturēšanu samazināsies par aptuveni 7–11%. Konkrēts samazinājums būs atkarīgs no lietotāja pieslēguma veida – sprieguma pakāpes, pieslēguma jaudas – un izvēlētā tarifu plāna.

Nedaudz – par 1% – samazināsies arī mainīgā maksa jeb maksa par piegādātajām kilovatstundām, konkrēts maksas apjoms būs atkarīgs no ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

"Sadales tīkla" piedāvātās izmaiņas saistīts ar elektroenerģijas cenas prognožu, vispārējās inflācijas prognožu un elektroenerģijas pārvades AS "Augstsprieguma tīkls" tarifa samazinājumu.

Vienlaikus no 2024. gada janvāra spēkā stāsies valsts atbalsts sadales tarifu strauja pieauguma ierobežošanai – tarifa fiksētās maksas daļas pieauguma griestus privātpersonu vienas fāzes (1 F) pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 ampēriem (ieskaitot) un trīs fāžu (3 F) pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 ampēriem (ieskaitot).

Ņemot vērā gan precizētās sadales tarifu vērtības, gan valsts atbalstu, pakalpojuma fiksētās maksas daļa rēķinā no 2024. gada 1. janvāra ar "Pamata" tarifu plānu biežāk lietotajiem privātpersonu 1 F pieslēgumiem (16-25 A) būs 3 līdz 4,5 eiro robežās (neskaitot PVN), bet biežāk lietotajiem 3 F pieslēgumiem (16-32 A) 7  līdz 26,5 eiro robežās (neskaitot PVN).

Mainīgā maksa par 1 kilovatstundas piegādi "Pamata" tarifu plānam plānota 0,03962 eiro/kWh (neskaitot PVN). Pašlaik tā ir 0,03985 eiro (bez PVN).

 "Speciālajam" tarifu plānam ikmēneša fiksētās maksas samazinājums būs 7–11% apmērā, salīdzinot ar vērtībām, kas ir spēkā no šā gada jūlija, bet mainīgā maksa par 1 kilovatstundas piegādi plānota 0,15848 eiro/kWh (neskaitot PVN). "Speciālā" tarifa fiksētās maksas daļu pieauguma griestu risinājums neietekmē, jo tā jau šobrīd atbilst nosacījumiem par maksimālo atļauto pieaugumu. 

Tāpat kā līdz šim, konkrēta maksa par elektroenerģijas sadali katrai mājsaimniecībai būs atkarīga gan no pieslēguma veida (fāžu un ampēru skaita), gan izvēlētā tarifu plāna ("Pamata" vai "Speciālais"), gan arī ikmēneša elektroenerģijas patēriņa (kWh skaita).

Arī pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) informēja medijus, ka  iesniedzis regulatoram precizēto elektroenerģijas pārvades tarifu. AST samazināja tarifā iekļaujamās izmaksas par 2,4 miljoniem eiro.

Precizētais tarifs, ko veido tādas divas komponentes - izmaksas par elektrības pārvadīšanu un izmaksas par jaudas uzturēšanu, būs par 2,5% mazāks nekā spēkā esošais tarifs. Plānots, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā no 2024. gada 1. janvāra.

 AST tarifs ietekmē arī "Sadales tikla" tarifu, kurš iekļauts gala lietotāja rēķinā.

KONTEKSTS:

1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidza iedzīvotājus. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Lai samazinātu rēķinus par elektrību, no oktobra līdz gada beigām valsts kompensēs 60% no noteiktā sadales tarifa fiksētās daļas. Tāpat elektrības sadales tarifa daļas kāpumam Saeima noteikusi griestus nākamajiem diviem gadiem.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti