«Latvijas Vēja parki» plāno vēja parku būvi desmit pašvaldībās Latvijā

Lai īstenotu valstij stratēģiski nozīmīgu vēja parku izbūvi, AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) kopuzņēmumam SIA "Latvijas Vēja parki" ir piešķirtas tiesības iegūt apbūves tiesības noteiktās Latvijas valsts mežu teritorijās. Šādas tiesības ir iegūtas kopumā desmit pašvaldībās, informēja "Latvenergo".

Lai īstenotu vēja elektrostacijas (VES) ar kopējo jaudu vismaz 800 megavatu (MW), tās kopā ar saistīto infrastruktūru tiks projektētas, izbūvētas un ekspluatētas uz valsts īpašumā esošām zemēm, kuru apsaimniekošanu veic LVM.

Tādējādi apbūves tiesības, veicot par tām vienreizēju maksājumu 3,14 miljonu eiro apmērā, saņemtas teritorijām Limbažu, Valkas, Valmieras, Ķekavas, Bauskas, Aizkraukles, Ogres, Balvu, Ludzas un Ventspils novadā.

Kopā par apbūves tiesībām visa līguma darbības laikā tiks samaksāti aptuveni 154 miljoni eiro. Atbilstošajās teritorijās notiek ietekmes uz vidi novērtējums, kas ir īpaši būtisks turpmākajā projekta gaitā un saziņā ar vietējo sabiedrību.

"Latvenergo" norādīja, ka SIA "Latvijas Vēja parki" projekts radīs iespējas arī citiem vēja enerģētikas attīstītājiem, jo  Latvijai nepieciešamo jaudu attīstīšana iespējama tikai ar citu privātu uzņēmēju palīdzību, vēja parku izbūvē un attīstībā plānots iesaistīt vietējos komersantus, kas sekmēs vietējo uzņēmēju iespējas izveidot un stiprināt pieredzi vēja elektrostaciju piegādes un apkopes procesos.

SIA "Latvijas Vēja parki" vēja elektrostacijas plānots izbūvēt pēc iespējas tālāk no apdzīvotām vietām.

Vēja parku būvniecības vietu izvēlei tiek veikta vēja kartēšana, novērtējot piemērotākos ģeogrāfiskos apstākļus, kā arī būtiskākais vēju parku attīstībai ir izveidot tos tā, lai radītu pēc iespējas minimālu ietekmi uz vidi, ainavu un iedzīvotājiem.

Vēja parki netiks būvēti "Natura 2000" teritorijās, mikroliegumos un to buferzonās, kā arī prioritāri tiek izvēlētas teritorijas ar mazāku ietekmi uz vidi, piemēram, jau esošās cirsmas.

Tādējādi kopējā platība, kurā tiek veiktas izpētes, veido aptuveni 40 000 hektārus, kas ir mazāk par 10% no apjoma, ko LVM nocērt ik gadus meža atjaunošanas cirtē.

KONTEKSTS:

Ministru kabinets 2022. gada 21. jūnijā deva atļauju "Latvenergo" un LVM kopuzņēmuma dibināšanai, lai veidotu stratēģiskas nozīmes lielas jaudas vēja enerģijas parkus. Projekta mērķis ir sasniegt līdz 800 MW lielu jaudu vairākos lielos vēja parkos visā Latvijā, kas būs gandrīz tāda pati elektriskā jauda, kas tiek saražota Latvijas lielākajā hidroelektrostacijā (HES) – Pļaviņu HES. 

Kopuzņēmums SIA "Latvijas Vēja parki" dibināts 2022. gada jūlija vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti