Regulators atturīgs par potenciālu samazinājumu elektrības sadales tarifos

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) iepriekš solījusi decembrī pārskatīt elektrības sadales tarifus, taču pagaidām regulators vēl ir atturīgs par potenciālām izmaiņām. Tas izriet no SPRK priekšsēdētājas Aldas Ozolas sacītā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā".

Attiecībā uz "Sadales tīkla" un AS "Augstsprieguma tīkls" tarifu izmaiņām Ozola norādīja, lēmums par tām pieņemts vienā dienā un tie ir savstarpēji saistīti lēmumi. Tostarp arī lēmējvara – Ministru kabinets un Saeima – bija informēta par to, kāds ir gaidāmais tarifu pieaugums.

SPRK priekšsēdētāja atzina, ka izmaiņas, ko savos elektrības rēķinos iedzīvotāji redz tarifu pieauguma dēļ, atsevišķām gala lietotāju grupām ir ļoti jūtamas. SPRK rūpīgi vērtējusi "Sadales tīkla" tarifu izmaksas. Ozola uzskata, ka visas uz "Sadales tīkla" tarifu attiecinātās izmaksas ir atbilstošas. 

Jau iepriekš solīts, ka SPRK tarifus pārskatīs decembrī. Ozola atzina, ka patlaban grūti prognozēt, kā un vai tarifi samazināsies. 

SPRK priekšsēdētāja skaidroja, ka komisija konsultēsies ar visām ieinteresētajām pusēm un informēs Saeimas atbildīgās komisijas attiecībā uz regulatīvā rēķina izmaksām. Taču viņa nevarot vērtēt, vai tarifi mainīsies, pirms papildu informācijas saņemšanas no "Sadales tīkla". 

Tāpat Ozola pauda, ka valdība šonedēļ skatīja nākamā gada budžeta projektu, kurā arī iezīmēts finansējums 50 miljonu eiro apmērā, lai kompensētu iedzīvotājiem paaugstinātās tarifa izmaksas.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades projektā tarifu bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos.

Lai samazinātu rēķinus par elektrību, no oktobra līdz gada beigām valsts kompensēs 60% no noteiktā sadales tarifa fiksētās daļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti