Uz sena mantojuma būvēts bizness. Kā Pāces ciemā izvēršas vilnas fabrika

Vilnas fabrika ir vienīgais uzņēmums Dundagas pagasta Pāces ciemā un vienīgais uzņēmums Baltijas valstīs, kur vilnas pārstrāde notiek gandrīz tāpat kā pirms gadsimta. Vilnu te mazgā dīķa ūdenī bez ķīmijas un pārstrādā uz 20. gadsimta sākumā būvētām iekārtām.

Fabrikas saimnieks Dins Derkevics apzināti nav modernizējis ražošanas procesus, lai saglabātu vilnas dabisko struktūru un īpašības. Gatavās vilnas šķeteres no Pāces aizceļo uz 16 dažādām valstīm. Pāces vilnas fabrika ir labs piemērs tam, kā mūsdienīgu biznesu var uzbūvēt uz sena mantojuma, nevis to noārdot, bet prātīgi papildinot.

"Strādājam ar Baltijas vilnu, mazgājam vilnu ar filtrētu dīķa ūdeni bez ķīmijas, krāsošanas procesā vilnā ķīmiskais sastāvs ir tikai 1,5%, bet pēc skalošanas tas ir vēl mazāks. Tāpēc esam unikāli," par savu produktu saka Dins. Pācē ar vilnas pārstrādi nodarbojas jau kopš 19. gadsimta beigām, padomju laikā te strādāja Dina tēvs, no kura Dins pārņēma uzņēmuma vadību 2010. gadā. Šobrīd uzņēmuma ikdienas darbā ir iesaistīta visa Dina ģimene.

VIZĪTKARTE

SIA "Vilnas fabrika", vilnas pārstrāde

Dibināšanas gads: 2011.

Darbinieku skaits: 16.

Apgrozījums 2022. gadā: 200 000 eiro.

Eksportē uz 16 valstīm, tostarp Lietuvu, Igauniju, Poliju, Vāciju u.c.

Jautājumi un atbildes:

Kādi ir izaicinājumi?  Jaunu tirgu meklēšana.

Kādu jaunu produktu/pakalpojumu gribi ieviest tuvāko gadu laikā?  Pilnveidot jau gatavos projektus un veidot jaunus.

Kādus atbalsta instrumentus uzņēmums ir izmantojis? Nav piesaistīts finansējums ārpus fabrikas. Investē to, ko paši nopelnījuši.

 

 

Ražotnē izskatās kā muzejā – dažiem senākajiem fabrikas agregātiem tūliņ jau apritēs vesels gadsimts, tāpēc vilnas ražošanu saimniekam ir izdevies papildināt ar tūrisma pakalpojumu sniegšanu vasarās.

Aktīvā vilnas ražošanas sezona noslēdzas maija beigās, un tad sākas iekārtu restaurācija, rūpnīcas remontdarbi, kā arī ekskursantu uzņemšana.

"Kā vīns vai konjaks, kas ar laiku paliek tikai labāks un labāks," par pagātnes mantojumu savā biznesā saka Dins, kurš senatnīgumā ir atradis labu biznesa potenciālu. Viņa pieeja ir ražošanā saglabāt vilnas unikālās īpašības, nevis saražot pēc iespējas vairāk.

Fabrikas saimnieks pats piedalās visos ražošanas procesos – vilnas mazgāšanā, žāvēšanā, krāsošanā, un pats arī remontē senās iekārtas. Tiem, kas prāto par savu ražotni, tas jāņem vērā, – daudzas lietas būs jāapgūst un jādara pašam vai pašai. "Pirmos trīs gadus man gāja diezgan bēdīgi, jo no vilnas pārstrādes es nezināju neko. Nācās pašam mācīties pie visām mašīnām – vērpt, kārst, krāsot. Kā varu prasīt no cilvēkiem kaut ko izdarīt, ja pats to nezinu?" – uzsver Dins.

Pāces vilna ir izteikti daudzkrāsaina, un krāsu salikumus rada Dins kopā ar sievu un meitām. Iedvesma var būt teju jebkas: "Piemēram, es braucu no Rīgas un redzu skaistu krāsu salikumu – pļava, mežs, debesis. Es to nofočēju un vēlāk ielieku šos toņus dzijā. Krāsas un to salikumi, ko mēs te kopīgi veidojam, ir dvēseles stāvoklis, ko ieliekam dzijā – vienā dienā krāsas būs spilgtas, citā tumšas."

Savdabīgos krāsu salikumus ir iecienījuši pircēji visā pasaulē – lielāko daļu no Pāces ražojumiem eksportē un Latvijas vilna nonāk pie ražotājiem pat Austrālijā.

Ko Dins iesaka jaunajiem uzņēmējiem? "Galvenais ir nebaidīties, jo bailes bremzē. Ir jādodas un jāskatās uz priekšu. Mums Latvijā vajadzētu daudz vairāk tādu traku cilvēkus kā es, kas varētu atgriezties laukos, nebaidoties no izaicinājumiem un grūtībām." Savu uzņēmumu Dins uztver vienlaikus kā hobiju, dzīvesveidu un darbu, kurš sagādā prieku, jo tas nav rutinēts un sniedz lielu vērtību – brīvību.

 

Saistītie raksti

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti