Atceļ pašnodarbināto nodokļu avansa maksājumus

Atcelti iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumi pašnodarbinātām personām no saimnieciskās darbības. To paredz Saeimā ceturtdien, 23. martā, vienbalsīgi pieņemtie grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Izmaiņas piemēros ar šī gada 1. janvāri.

Līdz ar to, ja nodokļa maksātājs jau būs veicis pirmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu par 2023. gadu, kura termiņš ir 23. marts, tas parādīsies vienotajā nodokļu kontā kā nodokļa pārmaksa, ja vien netiks novirzīts citu nodokļu maksājumu segšanai.

Savukārt, ja avansa maksājums nebūs veikts, par šo maksājumu netiks aprēķināta nokavējuma nauda, noteic grozījumi.

Nodokļa maksātājs varēs arī izvēlēties veikt nodokļa avansa maksājumus tāpat kā līdz šim – jau taksācijas gada laikā. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, iepriekš veiktās nodokļa iemaksas tiks attiecinātas aprēķinātā nodokļa segšanai un būs jāveic mazāka iemaksa, nekā aprēķināts deklarācijā. Ja taksācijas gada laikā veiktā iemaksa būs lielāka nekā aprēķinātā piemaksājamā summa, papildu maksājums nebūs jāveic.

Līdz šim likums noteica, ka saimnieciskās darbības veicējiem reizi gadā aprēķina, kāds iedzīvotāju ienākuma nodokļa avanss viņiem ir jāmaksā četras reizes gadā. Prasība maksāt avansā bija atcelta kovida laikā, to sauca par vienu no nodokļu atbalsta pasākumiem. 

Likums grozīts, lai pašnodarbinātās personas savus finanšu resursus varētu maksimāli efektīvi izmantot savā saimnieciskajā darbībā, tostarp veiksmīgāk atgūties no ekonomiskajiem satricinājumiem, ko izraisījusi gan Covid-19 pandēmija, gan arī Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, teikts grozījumu anotācijā.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") norādīja: "Finanšu ministrija, izvērtējot šo situāciju, kāda ir šīs normas darbība bez avansiem, nolēma, ka ir iespēja, mazinot birokrātijas, valsts pārvaldei ir iespējas šādu normu veidot kā pastāvīgu normu."

Saeima par steidzamiem atzītos likuma grozījumus atbalstīja vienbalsīgi abos lasījumos.

Piemēram, vairāki pašnodarbinātie Latgalē portālam LSM.lv atzina, ka avansu nebija maksājuši.

KONTEKSTS:

Pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests jau izplatīja atgādinājumu saimnieciskās darbības veicējiem par nodokļu avansa maksājumiem, pagājušajā nedēļā finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka avansa maksājumi bija jāatceļ jau sen, un atvainojās, ka tas tiek darīts novēloti. Koalīcija bija vienisprātis, ka prasība saimnieciskās darbības veicējiem nodokļus maksāt avansā ir jāatceļ, un virzīja šīs izmaiņas izskatīšanai Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti