Līdz gada beigām mājsaimniecībām kompensēs 60% no elektrības jaudas tarifa

Jau no nākamā mēneša plānots samazināt rēķinus par elektrību, līdz gada beigām kompensējot 60% no noteiktā sadales tarifa fiksētās daļas. Tā šonedēļ lēma valdība un steidzamības kārtā atbalstīja arī Saeima.

Līdz gada beigām mājsaimniecībām kompensēs 60% no elektrības jaudas tarifa
00:00 / 02:16
Lejuplādēt

Klimata un enerģētikas ministrijas izstrādātie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā paredz daļēji kompensēt sadales sistēmas tarifu – par 60%. Samazinot maksu par jaudas uzturēšanu, ikviens lietotājs redzēs samazinājumu elektroenerģijas rēķinos, ko saņems no oktobra līdz šā gada beigām.

Tas izmaksās aptuveni 30,5 miljonus eiro, ko segs no "Latvenergo" dividendēs izmaksājamās peļņas daļas. 

Šādu risinājumu Saeimas Budžeta un finanšu ( nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs no "Jaunās Vienotības" pamato ar iegūtajiem datiem, ka "Sadales tīkli" elektroenerģiju zudumu segšanai un sprieguma uzturēšanai no mātes kompānijas "Latvenergo" iepērkot par 140 eiro megavatstundā – krietni dārgāk nekā biržas cena, tādējādi mākslīgi audzējot "Latvenergo" peļņu.

"Tad radās šis ļoti loģiskais priekšlikums, ka šādā veidā ir jākompensē no lielās "Latvenergo" peļņas, kur viena no peļņas sastāvdaļām ir dārgi pārdot "Sadales tīkliem" enerģiju. Es domāju, ka šis ir pareizs lēmums, bet atgādināšu, ka tikai uz laiku līdz gada beigām," sacīja Reirs.

Tādējādi rēķini samazināsies vidēji par 18%, taču tie būs augstāki nekā pirms sadales tarifu pieauguma šā gada jūlijā.

Klimata un enerģētikas ministrija aplēsusi piemērus ar summām bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN):

  • Mājsaimniecībai, kurai ir vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgums, fiksētās komponentes tarifs pēc 60% samazinājuma būs 2,43 eiro līdzšinējo 6,08 eiro vietā.
  • Mājsaimniecībai ar vienu fāzi un 20 ampēru pieslēgumu maksa samazināsies no līdzšinējiem 7,6 eiro līdz 3,04 eiro.
  • Mājsaimniecībai, kurai ir trīs fāzes un 20 ampēru pieslēgums, fiksētās komponentes maksa bez PVN samazināsies no 18,4 līdz 7,36 eiro.
  • Mājsaimniecībai, kurai ir trīs fāzes un 25 ampēru pieslēgums, maksa būs 9,20 eiro līdzšinējo 23 eiro vietā.

Atbalstu par septembri plāno piemērot oktobrī izrakstītajos rēķinos.

Šajos mēnešos Klimata un enerģētikas ministrija arī plāno plašāk informēt par iespēju izvēlēties mazākas pieslēguma jaudas, jo daudzos gadījumos tās netiek pilnībā izmantotas un tātad bieži vien klients maksā par neizmantotu pakalpojumu.

Vienlaikus pašlaik nav skaidrs, kā nākamajā gadā sadales tarifu pieaugumu padarīt patērētājam mērenāku. Klimata un enerģētikas ministrijai šādi priekšlikumi skatīšanai valdībā jāsagatavo līdz 1. novembrim.

Premjerministre Evika Siliņa no "Jaunās Vienotības", Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts Andris Kulbergs no "Apvienotā saraksta" un arī Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs norādījuši, ka kopā ar regulatoru būtu jāpārskata strauji kāpušie elektroenerģijas sadales tarifi.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades projektā tarifu bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti