«Bloomberg»: Ekonomisti sagaida ECB procentu likmju mazināšanu nākamgad

Ekonomisti ir vienoti savos vērtējumos, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentu likmju paaugstināšanas maratons līdz ar šīsnedēļas paziņojumu par likmju kāpumu ir beidzies. Tā vēsta aģentūra Bloomberg, kas aptaujājusi virkni ekonomistu.

«Bloomberg»: Ekonomisti sagaida ECB procentu likmju mazināšanu nākamgad
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Ekonomisti izdevumam norādījuši, ka desmitā procentu likmju celšanas reize bija pēdējā un no nākamā gada vidus likmes varētu tikt mazinātas.

Šveices bankas "UBS" ekonomisti paredz, ka likmju samazināšana varētu sākties nākamā gada jūnijā, un tā notiks par 0,25 procentpunktiem ceturksnī.

Tas nozīmē, ka samazinājuma temps būtu salīdzinoši lēns un monetārie nosacījumi saglabātos ierobežojoši.

Arī banku "Nordea" un "BNP Paribas" ekonomisti sagaida likmju samazinājumu no jūnija.

Savukārt tādu banku kā Vācijas "Deutsche Bank" un amerikāņu "Goldman Sachs" ekonomisti paredz, ka likmes sāks samazināties nākamā gada beigās.

KONTEKSTS:

Lai cīnītos pret arvien pieaugošajām cenām, ECB pērnā gada vasarā pirmoreiz 11 gadu laikā paaugstināja bāzes procentu likmes par 0,5 procentiem. Tolaik arī tika lemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 0% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 0,75%. Abas šīs likmes tika celtas par 0,5 procentpunktiem.

Turpmāk likmes tika paaugstinātas vēl vairākas reizes. Desmito reizi tas notika šogad septembrī, galveno bāzes procentlikmi paaugstinot līdz 4,50%, savukārt aizdevumu likmi uz nakti līdz 4,75%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti