Igaunijā saīsina tirdzniecības centru darbalaiku svētdienās; Lietuvā un Latvijā par to vienprātības nav

Igaunijā arvien vairāk tirdzniecības centru un lielveikalu svētdienās ieviesuši saīsinātu darbalaiku. Lietuvā un Latvijā, gluži tāpat kā lielā daļā Eiropas Savienības (ES), lielveikali un tirdzniecības centri brīvdienās strādā, kā ierasts, un vien atsevišķās bloka valstīs tie svētdienās ir slēgti.

Igaunijā saīsināts tirdzniecības centru darbalaiks svētdienās sākotnēji tika ieviests Covid-19 laikā, taču vairāki uzņēmumi šādu darba grafiku saglabājuši arī pēc strikto pandēmijas ierobežojumu atcelšanas.

Lai arī valdības līmenī lēmums par saīsinātu darbalaiku nav pieņemts, atsevišķi tirdzniecības centri un lielveikali – pārsvarā Tallinā – pēc šāda grafika sāka strādāt jau 2020. gadā.

Piemēram, tirdzniecības centri  "Ülemiste Keskus", "Kristiine Keskus" un "Rocca al Mare" nu svētdienās atvērti līdz 19.00, nevis 21.00 kā iepriekš.

Līdzīgi rīkojušies arī lielveikali citviet valstī, piemēram, Tartu tirdzniecības centrs "Lõunakeskus" 2024. gada sākumā paziņoja par saīsinātu darbalaiku svētdienās. Arī šī tirdzniecības vieta nu būs atvērta tikai līdz 19.00, vēstīja Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.

Tirdzniecības centru īpašnieki kā galveno faktoru, lemjot par veikalu agrāku slēgšanu, minēja mazumtirgotāju vēlmi ietaupīt uz algu izmaksām, kā arī atrisināt personāla problēmas.

Apmeklētāju plūsma tirdzniecības centros gan nav samazinājusies. Piemēram, "Lõunakeskus" tā pērn palielinājās par 16%, 2023. gadā to apmeklējot aptuveni 6 miljoniem patērētāju.

2023. gada finanšu pārskati gan vēl tiek gatavoti, tāpēc pagaidām nevar skaidri pateikt, kā šādas izmaiņas ietekmējušas tirgotāju uzņēmējdarbību, vērtēja divu lielu Tallinas tirdzniecības centru – "Kristiine Keskus" un "Rocca al Mare" – vadītājs Kristjans Māros.

"Cilvēki, šķiet, ir apzinīgāki un izvēlīgāki attiecībā uz to, ko viņi pērk. Ir mazāk impulsīvu pirkumu," viņš piebilda. Amatpersona arī piebilda, ka pagaidām nav plānotas nekādas turpmākas izmaiņas abu viņa pārvaldīto tirdzniecības centru darba laikā.

Turklāt pilnībā veikalus svētdienās slēgt Igaunijā vēl neplāno. 

Tikmēr Lietuvā svētdienās ierobežota ir vien alkohola pārdošana – to iegādāties var no 10.00 līdz 15.00 pēcpusdienā.

Veikali strādā pēc saīsinātā grafika, proti, līdz četriem pēcpusdienā, kamēr lielveikali un tirdzniecības centri – līdz plkst.21.00 vai 22.00.

Un, lai gan šajā kaimiņvalstī jau pāris gadus norisinājušās diskusijas par lielveikalu un tirdzniecības centru darbalaiku ierobežošanu svētdienās, līdz šim valdībā attiecīgs lēmums nav pieņemts un veikali turpina strādāt pēc ierastā grafika.

Latvijā pērn Zemkopības ministrija rosināja lielveikalus svētdienās slēgt, tā cīnoties ar pārtikas cenu kāpumu.

"Ja lielveikali svētdienās nestrādātu, svētdiena būtu atstāta maziem tirgiem, lai lielais mazumtirgotājs pie sevis dabūtu klientu sestdienā ar zemākām cenām," savu ieceri pamatoja tālaika zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Tiesa, cerēto atbalstu valdībā šis rosinājums nesaņēma – uz to skeptiski raudzījās ne vien toreizējais valdības vadītājs Krišjānis Kariņš, bet arī jaunās valdības zemkopības ministrs Armands Krauze.

Eiropas Savienībā liela daļa lielveikalu brīvdienās strādā tāpat kā darbadienās, bet atsevišķās valstīs, piemēram, Austrijā, Vācijā, Grieķijā, Polijā un Slovēnijā, tirdzniecības centru darbalaiks sestdienā ir saīsināts un svētdienās tie ir slēgti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti