Spēles noteikumu maiņai saules paneļu enerģijas pārdošanai tīklā plāno 5 gadu pārejas posmu

Atjaunojamās enerģijas ražotājiem, kas lielākoties to izmanto pašpatēriņam, elektroenerģijas nodošanai tīklā plānota jauna sistēma, kas ļaus nodot ne vairāk par 20% no lietotāja saražotās elektroenerģijas gadā. Attiecīgās izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā pirmajā lasījumā atbalstīja Saeima, paredzot gan piecu gadu pārejas periodu.

Tīklā pārdot līdz 20%

Paredzēts, ka tie, kas ražo elektroenerģiju savām vai savas energokopienas vajadzībām, varēs saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kas veido ne vairāk kā 20% no lietotāja saražotās elektroenerģijas gada laikā, nodot elektroenerģijas tirgotājam, to pārdodot.

Jaunajā sistēmā pašpatēriņam saražoto enerģiju varēs attiecināt uz vairākiem objektiem. "Tas ir būtiski, jo šobrīd ir ierobežojums. Tātad šobrīd dzīvokļu īpašnieki nevar īpaši piedalīties esošajās sistēmās, un neto norēķinu sistēma to atļaus," Saeimā skaidroja "Apvienotā saraksta" deputāts Andris Kulbergs.

Viņš piebilda, ka tiem, kas līdz šim jau saņēmuši atbalstu un mikroģenerāciju uzstādījuši, bija nosacījums par 80% pašpatēriņu un līdz 20% nodošanu tīklā. Tātad šis nosacījums turpināsies, sacīja Kulbergs.

Turklāt jau pašlaik vien neliela daļa saules paneļu īpašnieku tīklā pārdod vairāk nekā 20%, zināja teikt deputāts.

Savukārt Nacionālās apvienības deputāts Jānis Vitenbergs pastāstīja, ka atbildīgā ministrija Saeimas komisijā neesot varējusi izskaidrot, kā tiks uzraudzīta norma par ne vairāk kā 20% nodošanu tīklā. "Skaidrs, ka Saeimai vajadzēs diezgan daudz iesaistīties, arī atbildīgajai ministrijai vajadzēs saņemties un nākt ar skaidrību, kā tālāk tas viss funkcionēs, jo par to nākotni skaidrības nav," sacīja opozīcijas parlamentārietis.

Jaunajā sistēmā iecerēts ne tikai uzskaitīt elektrotīklā nodotās elektrības daudzumu kilovatstundās, bet arī noteikt tās vērtību, ņemot vērā elektroenerģijas tirgus vērtību.

Tiesa,

tiem, kas līdzšinējā sistēmā būs pieteikušies līdz 2023. gada beigām, pašreizējo pieeju piemēros vēl līdz 2029. gada februāra beigām.

Tādējādi paredzēts mājsaimniecībām nodrošināt tiesiskās paļāvības principu.

"Tā ka tie, kuri šobrīd ir uzstādījuši saules paneļus, viņiem nekas nemainās," sacīja Vitenbergs.

Grib novērst krasas cenu svārstības

Tādējādi iecerēts novērst risku, ka aktīvā lietotāja statuss un tam izvirzāmās prasības un sniegtās priekšrocības varētu tikt izmantotas nereģistrētas un normatīvajiem aktiem neatbilstošas saimnieciskās darbības veikšanai un radīt negatīvu ekonomisku un tiesisku stimulu komerciālai elektroenerģijas ražošanai un pārdošanai elektroenerģijas tirgū vai citiem lietotājiem.

Pašpatēriņa aprēķina kārtība vēl būs jāizstrādā Ministru kabinetam.

Likuma grozījumu anotācijā arī skaidrots, ka iepriekšējo divu gadu laikā mikroģeneratoru pieslēgumu skaits ievērojami pieauga. Tiek prognozēts, ka līdz 2023. gada beigām sadales sistēmai pieslēgto mikroģeneratoru skaits varētu sasniegt 18 līdz 20 tūkstošus, bet to kopējā ražošanas jauda būs 140–160 MW.

Nākotnē ievērojami pieaugot atjaunojamās enerģijas īpatsvaram elektroapgādes bilancē, prognozēts, ka elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas kļūs svārstīgākas.

Tas rada risku, ka liela daļa neto uzskaites sistēmas lietotāju nodos saražotās elektroenerģijas pārpalikumu sadales sistēmas operatoram brīdī, kad elektroenerģijas tirgus vērtība būs zema, savukārt atgūs to no sadales sistēmas operatora brīdī, kad tās vērtība būs būtiski augstāka. Šāda saražotās elektroenerģijas pārpalikuma plūsmas dinamika ir īpaši raksturīga saules fotoelementu iekārtās saražotai elektroenerģijai, norādīts anotācijā.

Lai izmaiņas stātos spēkā, Saeimā tās vēl jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti