Elektroenerģijas cena Latvijā februārī samazinājusies par 36%

2024. gada februārī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā samazinājās līdz 74,78 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 36% mazāk nekā janvārī un par 34% zemāka nekā februārī pirms gada. Tādējādi februārī ir sasniegts zemākais elektroenerģijas cenas līmenis kopš 2023. gada maija, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora valsts AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Elektroenerģijas cenas visās trīs Baltijas valstīs februārī samazinājās – Igaunijā par 40% jeb līdz 75,52 eiro/MWh, bet Lietuvā, tāpat kā Latvijā, par 36% jeb līdz 74,78 eiro/MWh, kas ir zemākā cena kopš 2023. gada maija.

Februārī vērojams vidējās elektroenerģijas cenu samazinājums arī visos pārējos Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos – Somijā par 51% jeb līdz 51,58 eiro/MWh, Zviedrijas 4. zonā par 34% jeb līdz 49,24 eiro/MWh un Polijā par 19% jeb līdz 75,95 eiro/MWh.

Cenu samazinājumu galvenokārt veicināja siltāki laikapstākļi, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, zemāka gāzes cena un palu laika iestāšanās Latvijas upēs, kas veicināja lielāku elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās.

Salīdzinot importētās elektroenerģijas apjomu uz Baltijas valstīm ar iepriekšējo mēnesi, tas kopumā ir samazinājies par 18%.

Elektroenerģijas importa apjoms ir samazinājies no Polijas par 15,2%, no Somijas par 44,9% Somijas–Igaunijas starpvalstu šķērsgriezuma "EstLink-2" atslēguma dēļ, savukārt importa apjoms palielinājies par 2% no Zviedrijas.

AST atgādināja, ka 26. janvārī bojājuma dēļ neplānoti tika atslēgts "EstLink 2" elektroenerģijas savienojums starp Somiju un Igauniju, kā rezultātā pārvades jauda starp Somiju un Igauniju ir samazināta par 650 MW, tādējādi kopējā pārvades jauda samazinājās līdz 350 MW, ko nodrošina "Estlink 1".

Latvijas energosistēmas ģenerējošās jaudas ir pietiekamas, lai nosegtu Latvijas patēriņu, kā arī eksportētu elektroenerģiju uz Lietuvu un Igauniju. Papildus tam, atslēgums nav ietekmējis "NordPool" biržas elektroenerģijas cenas, un tās turpina būt stabilas. Patlaban tiek prognozēts, ka starpsavienojuma remonts varētu ilgt līdz 2024. gada augusta beigām, norādīja AST.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti