Arvien vairāk Latvijā mazdārziņu saimnieki sāk audzēt arbūzu vai meloni. Saimei tas liekas interesanti, vai sanāks un kāds būs gala rezultāts.
"Arbūzus es dārzā audzēju ne pirmo gadu, un prieks jau tiem bērniem, kad kaut kas sanāk. Mums dārzā dažādas kultūras, bet tas arbūzs un melone liekas tāds eksotiskāks. Garšas ziņā ļoti salds, izbaudījām divus arbūzus, bet krāsas ziņā daudz gaišāks nekā veikalā nopērkamie," pastāstīja jelgavniece Ilze.
Lai arī arbūzu un meloņu audzēšana vēršas plašumā vairs ne tikai mazdārziņos, bet arī lielākās saimniecībās, tomēr Latvijas Augļkopju asociācijā uzskata, ka diez vai šī kultūra nākotnē spēs iekarot Latvijas tirgu, konkurējot ar dienvidu augļiem.
"Protams, šīs kultūras saskaras ar lielākiem riskiem nekā tradicionālās. Tās šobrīd audzē pamatā tajās vietās, kur praktiski nav salnu. Tāpat kā ar daudzām ogām un augļiem mēs konkurējam ar poļiem, piemēram, tā arī šeit jārēķinās – ja tirgo plašāk, tad būs jākonkurē ar blakus esošajām dienvidu valstīm, kur pašizmaksa ir zemāka, pateicoties lielākām ražām," skaidroja asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers.
Spītējot izaicinājumiem, saimnieks Kaspars Otikovs Dobeles novadā arbūzus un melones audzē jau astoņus gadus gan uz lauka, gan siltumnīcā. Tie paredzēti pašu vajadzībām un arī tirdzniecībai.
"Galvenais ir stādus podā nepāraudzēt, nepārlaistīt. Tie pēc būtības ir tuksneša augi, tiem patīk tas sausums, karstums. Vislabāk ņemt agrāku šķirni un maziņus vai vidēji lielus," zināja teikt Otikovs.
Karstā, sausā vasarā no viena hektāra var ievākt aptuveni 20 tonnu arbūzu. Tiesa, uz lauka arbūzus vajag sargāt no vārnām, kuras mīl saknābāt jaunos auglīšus.
"Lielākais arbūzs ir bijis 17 kilogrami, melone – kādi 4–5 kilogrami. Arbūziem un melonēm parasti pirmais auglītis jānorauj nost, jāļauj lapām pa priekšu izaugt un tad lai bumbuļi veidojās, jo citādi jums būs viens arbūzs; ja norausiet, tad būs lielāka raža, vairāki," stāstīja Otikovs.
Saimnieks audzē arī citas eksotiskas kultūras – švammes gurķi jeb lufu, Āzijas virtuvē populāro momordiku, citronzāli, fizāļus, batātes, vīģes un citus, par ko arī ir gatavs dalīties savās zināšanās ar saimniecības apmeklētājiem. Savukārt par arbūzu ražu kā ik gadu varēs priecāties jau augusta sākumā.