Rīta Panorāma

Spānijas Augstākā tiesa sāk kriminālprocesu pret Pudždemonu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski

Intervija ar Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Aināru Šleseru

Šlesers rosina atteikties no «Rail Baltica» projekta

Latvijai būtu jāpaziņo par atteikšanos no vērienīgā dzelzceļa infrastruktūras projekta "Rail Baltica", jo tas varot novest valsti bankrotā, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Saeimas opozīcijas partijas "Latvija pirmajā vietā" līderis Ainārs Šlesers.

"Par "Rail Baltica" tas ir absurds, kas tagad notiek, – tagad kaut kādas grupas tiek veidotas, tiek runāts, principā tiek vilkts laiks, jo saprot – nav to miljardu, tie ir pazuduši," sacīja politiķis.

Šlesers pauda, ka gadījumā, ja viņš pašlaik būtu valdībā, viņš rosinātu "paziņot Eiropai, ka mēs atsakāmies no šī projekta un pasakām, ka mēs šo projektu tādā formā kā iepriekš nerealizēsim". Viņaprāt, tomēr būtu jārealizē projekta posms par dzelzceļa izbūvi starp Rīgas centru un lidostu.

Viņš arī apgalvoja, ka projekta galvenā iniciatore bijusi Igaunija, tāpēc "lai viņi skraida un palīdz piesaistīt jaunus fondus".

Šlesers uzskata, ka šis projekts novedīs Latviju līdz bankrotam.

"Jāpasaka – tā daļa, kas ir saistīta ar tranzītu, tas ir vajadzīgs militārai drošībai, lūdzu, mums ir vajadzīgi papildu fondi no militārām vajadzībām," sacīja politiķis.

KONTEKSTS: 

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, bet iesaistītās puses vairākkārt paudušas, ka tās ir būtiski pieaugušas. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem, bet daļai būs jāmeklē citi avoti.

Dzelzceļa līnijai "Rail Baltica" jābūt pabeigtai līdz 2030. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti