Rīgas cirku turpmāk vadīs līdzšinējā stratēģiskās attīstības vadītāja Māra Pāvula

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūras ministrija (KM) atklātā konkursā uz valsts SIA "Rīgas cirks" valdes locekļa amatu trīs pretendentu konkurencē par atbilstošāko izraudzījusi līdzšinējo Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītāju Māru Pāvulu, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule. Darba pienākumus jaunā Rīgas cirka vadītāja sāks pildīt sākot ar 3. janvāri, kad Rīgas cirka šābrīža vadītāja Liene Pērkone būs nolikusi savas pilnvaras.

Māra Pāvula vairākus gadus strādājusi arī kā Rīgas cirka skolas vadītāja, bijusi biedrības "Sansusī" valdes locekle un producente – mākslas rezidenču programmas vadītāja, kā arī projektu vadītāja un producente vairākās citās nevalstiskajās organizācijās, tostarp Beļģijā un Francijā.

Konkursa komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja: "Rīgas cirks ir pārmaiņu ceļā. Intensīvi norit vēsturiskās ēkas restaurācijas darbi, tiek veidots jauns – laikmetīgs – cirka repertuārs, savas iemaņas attīsta cirka skolas dalībnieki. Kultūras ministrija ir gandarīta par to, ka jaunā Rīgas cirka vadītāja turpinās iesākto pārmaiņu ceļu, stiprinot cirka mākslas lomu Latvijas un Baltijas reģiona kultūrtelpā. "

Māra Pāvula
Māra Pāvula

Māra Pāvula, runājot par turpmākā darba iecerēm, Rīgas cirka turpmākās darbības attīstības piedāvājumā uzsvēra:

"Pēdējo gadu laikā Rīgas cirks ir aizsācis darbības kursu laikmetīgā cirka attīstības virzienā pēc Francijas un Zviedrijas parauga, mērķtiecīgi veidojot Latviju un Rīgas cirku kā reģionālo cirka mākslas un mākslas notikumu epicentru Baltijā.

Lai nodrošinātu jomas ilgtspējīgu attīstību, nepieciešams turpināt un, nezaudējot kvalitāti, palielināt regulāru cirka māksliniecisko piedāvājumu, attīstīt cirka izglītības un treniņu infrastruktūru, kā arī stimulēt vietējo mākslinieku jaunradi, un veidot projektus, kas iesaista vietējos māksliniekus, radot nodarbinātības iespējas. Tieši tāpēc VSIA "Rīgas cirks" turpmākajai darbības stratēģijai ir noteicošā loma tam, kā un kādā virzienā turpmākajā nākotnē cirka nozare attīstīsies Latvijā un pastarpināti arī visā Baltijas reģionā. 2022. gada rudenī ekspluatācijā paredzēts nodot Rīgas cirka vēsturisko ēku pēc energoefektivitātes paaugstināšanas darbu veikšanas. Pēc darbu pabeigšanas cirka arēnā būs iespējams rīkot izrādes, mākslas rezidences, kā arī izmantot ēku, lai izstādītu apzināto cirka vēstures mantojumu un komunicētu par cirka mākslas vēsturi un attīstību. Iespēja izmantot Rīgas cirka vēsturisko ēku paplašinās uzņēmuma darbības iespējas un palīdzēs piesaistīt sabiedrības uzmanību cirka mākslai."

Māra Pāvula Parīzes VIII Universitātē ieguvusi profesionālo maģistra grādu skatuves mākslā starptautiskās mākslinieciskās sadarbības jomā un bakalaura grādu mākslā, Latvijas–Francijas starptautisko sakaru programmā Latvijas Kultūras akadēmijā.

Kā paziņojumā medijiem norādīja Rīgas cirka pārstāvji, līdzšinējā Rīgas cirka direktore Liene Pērkone Rīgas cirku vadījusi kopš 2019. gada, un šo dažu gadu laikā sasniegti vairāki būtiski mērķi – efektivizēta organizācijas vadība un veikts ieguldījums cirka nozares un infrastruktūras attīstībā. Tāpat daudz paveikts saistībā ar vēsturiskās cirka ēkas rekonstrukciju – 2019. gadā tika noslēgta metu konkursa sarunu procedūra "Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzija", kurā uzvarēja arhitektu birojs NRJA, kā arī parakstīts līgums ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par finansējuma piešķiršanu cirka ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas projekta īstenošanai. 2019. un 2020. gada laikā tika rīkotas un noslēgtas vairākas pārbūves projekta iepirkumu procedūras, un 2021. gada maijā uzsākti arhitekta Jāņa Frīdriha Baumaņa celtās cirka ēkas pārbūves darbi. Ēkas remontdarbu laikā Rīgas cirka administrācija un cirka skola pārcelta uz pagaidu telpām Āgenskalnā, kas Rīgas cirkam ļauj turpināt savu darbību arī pārbūves laikā. 2021. gada laikā Kultūras ministrija piesaistīja papildu finansējumu vēsturiskās ēkas pārbūves darbiem nepilnu 2 miljonu eiro apmērā.

Lienes Pērkones vadībā 2020. gadā Rīga cirks kopā ar Zviedrijā bāzētu cirka organizāciju "Circus Syd" uz trīs gadiem pārņēma starptautiskā cirka tīkla BNCN vadību, kā rezultātā Rīgas cirks vairāk iesaistās starptautiskās sadarbības projektos un palielina savas iespējas pretendēt uz starptautisko fondu finansējumu, tādējādi ne tikai paplašinot  darbības lauku un iegūstot vērtīgu pieredzi, bet arī palielinot savu kapacitāti.

Kamēr Rīgas cirka ēka tiek pārbūvēta, Rīgas cirks turpina darbu – Rīgas cirka skola un cirka administrācijas birojs atrodas pagaidu telpās Zeļļu ielā 25, kādreizējās LU Fizikas un matemātikas fakultātes teritorijā. Savukārt izrādes notiek dažādās tām piemērotās Rīgas un Latvijas kultūrvietās.

Izsludinātajā atklātajā konkursā uz VSIA "Rīgas cirks" valdes locekļa amatu pieteikumus noteiktajā termiņā – līdz 29. novembrim – iesniedza trīs pretendenti. Iesniegtos pieteikumus Rīgas cirka valdes locekļa amatam izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija, kuru vadīja KM valsts sekretāre Dace Vilsone, komisijas priekšsēdētājas vietniece – KM valsts sekretāres vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica, komisijas locekļi – Latvijas Nacionālā teātra valdes loceklis, Latvijas Teātra padomes loceklis Jānis Vimba, Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas konsultante Dagnija Zepa; neatkarīgās ekspertes statusā nominācijas komisijā – Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas katedras vadītāja, Latvijas Teātra padomes priekšsēdētāja Zane Kreicberga.

Komisija organizēja pretendentu intervijas, kurās padziļināti izvērtēja kandidātu izstrādātos Rīgas cirka turpmākās darbības attīstības piedāvājumus, to īstenošanas veidus un līdzekļus.

Atklātā konkursā uz Rīgas cirka valdes locekļa amatu pretendentiem tika izvirzītas šādas prasības: nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā izglītība vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs (izņemot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību), vismaz 2 gadu darba pieredze vadošā amatā valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā (iegūta pēdējo 10 gadu laikā), valsts valodas un vismaz divu svešvalodu zināšanas, zināšanas un izpratne par kultūras nozari (īpaši par cirka nozari), zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību, tai skaitā finanšu vadību, prasme prezentēt un argumentēti pamatot savu viedokli.

Rīgas cirka valdes locekļa alga pirms nodokļu nomaksas noteikta 2680 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti