Rīta Panorāma

Zinātnieku atklājumi Latvijas valsts pastāvēšanas 100 gadu laikā

Rīta Panorāma

Intervija ar Kārli Danēviču par kreditēšanas indeksu

Mūzikas teātris "Sapnis" operas Lielajā zālē pirmdien

Novembrī Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvojusi mūzikas teātra izrāde «Sapnis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mūzikas teātra izrāde “Sapnis” veidota pēc Kārļa Skalbes pasakas “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties” motīviem, un uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves tā pirmizrādi piedzīvoja pirmdien, 5.novembrī, turklāt izrādē piedalās arī leģendārā grupa "Jumprava” pilnā sastāvā.

Domubiedri, kas veido izrādi, nolēmuši celt gaismā tādus jautājumus kā – vai mūsu dzīvē šodien ir pietiekami vietas sapņiem? Un vai neesam tos iemainījuši pret daudz “sausākām” lietām – kā politika un peļņa? Izrādes idejas autors, producents un režisors ir Rolands Zagorskis, horeogrāfs Rolands Meržejevskis, kā arī jaunieši, kas piedalās uzvedumā.

Kā pastāstīja Meržejevskis,  izrādes mērķis ir parādīt vidusceļu starp zemu un augstu horizontu.

Iestudējums tapis piecpadsmit gadus. Iestudējuma režisors Rolands Zagorskis atklāja, ka  Skalbes pasakā viņam šķitis aktuāls jautājums “Kāpēc nepietiek?”

Izrāde gan tomēr uzdošot vairāk jautājumu un nekādas atbildes nepiedāvāšot.

Horeogrāfs savukārt solīja, ka izrādē nopietnas tēmas tiks atspoguļotas ar sarkasma palīdzību. Stāsts par sapni tiks parādīts četros veidos – kā vienu un to pašu sapni redz 18 gadus vecs jaunietis, trīsdesmitgadnieks, piecdesmitgadnieks un cilvēks, kurš jau ir uz nāves gultas.

“Būs deja, dziesma, aktierspēle, mūzika,” stāstīja Meržejevskis. “Sākotnēji izrāde nebija iecerēta tik kustīga, bet atdeve un degsme no jauniešiem bija tik liela, ka līmenis aizvien pieauga.”

Zagorskis neslēpa, ka bieži vien viņam jautā, kāpēc šis projekts pirmizrādi piedzīvo tieši operā. “Par sapni var runāt tikai mūsu pirmajā teātrī,” viņš uzskata. "Ja šī ideja aizies šovakar, tad varbūt mēs piedzīvosim muzikālā teātra uzbūvēšanu ātrāk nekā jaunas koncertzāles uzbūvi. Es tā ceru!"

Visai optimistisks par jauno izrādi izteicās arī mūzikas žurnālists Uldis Rudaks: "Es pāris gabalus tā paklausījos. Pāris, nepateikšu precīzi kurus, bet saklausīju derīgus turpmākai lietošanai kaut kur. Radio vai ballītē kādā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti