Kultūra

Valdis Atāls izdod albumu "Mājupceļš"

Kultūra

Regnārs Vaivars jaunajā izrādē aicina dot vīriešiem pa muti

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos smilšu animācijas tehnikā iestudētais "Mazais princis"

Leļļu teātrī neierastā žanrā iestudēts «Mazais princis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Leļļu teātrī 23.septembrī pirmizrādi piedzīvos pirmais šīs sezonas jauniestudējums - Antuāna de Sent-Ekziperī "Mazais princis". Tas veidots neparastā žanrā – smilšu animācijas tehnikā, un uz to aicināti bērni no piecu gadu vecuma un pieaugušie, lai kopā izbaudītu skaisto filozofisko pasaku un tās domu dziļumu.

Dace Vītola: „Bet smiltis ir citas, es brīdinu. Es, protams, darīšu kā parasti. Bet nepaliek pirkstos nekas. Prasa ilgāku laiku kaisīt."

Aktieri nedaudz satraukušies, jo pirms mēģinājuma nomainītas izrādei paredzētās smiltis. Izrādās, pat ļoti niecīga atšķirība smilšu konsistencē var mainīt aktieru iestrādātās kustības un tādējādi izmainīt izrādes tempu un tēlus.

Taču mēģinājums sākas, un arī ar jaunajām smiltīm viss rit veiksmīgi.

Izrādē aktierspēle, dialogi un monologi no „Mazā prinča” savienoti ar smilšu animāciju, ar kuras palīdzību tiek radīti dažādi gan asociatīvi, gan gluži reāli tēli no „Mazā prinča”.

Gluži praktiski smilšu animācija izpaužas tā, ka skatuves labajā pusē novietots tā sauktais gaismas galds, uz kura aktieri zīmē smiltīs un dažādi citādi ar tām darbojas, veidojot vizuālus tēlus, ko skatītāji ierauga projicētus uz liela ekrāna skatuves centrā.

Planētas, vulkāni, baobabi, puķe, jēriņš ir tēli, ko aktieri atdzīvina no smiltīm. Aktrises Daces Vītolas interpretācijā top arī pats Mazais princis, mēģinājuma starplaikā aktrisi aicinu uz sarunu:

 „Ekziperī zīmēja savu princi, es zīmēju savu. Es mēģināju pārcelt autora zīmējumu, bet nu nedevās rokās, un tad es sapratu, ka man ir mans princis un autoram ir viņa princis. Ir lietas, ar kurām nav jācīnās, un nevajag piesavināties to, kas nav mans," saka Dace Vītola.

Viņa izrādē darbojas saspēlē ar Anriju Sirmo, aktieri stāsta, ka darbs pie šīs žanrā neparastās izrādes ir ļoti interesants, tikai tīri tehniski jābūt ļoti precīziem, kas sākotnēji nav nācies viegli un kā saka Anrijs – joprojām dažkārt rada vieglu stresu.

Anrijs Sirmais un Dace Vītola: „Var atšķirties dažādi apstākļi, vienā dienā vairāk var trīcēt roka, var būt mitrākas smiltis, ko ietekmē laika apstākļi, var paslīdēt roka un tā mājas līnija uzvilkties nedaudz šķībi, un tad ir drusciņ „auzas”. Tehniski grūti tādā ziņā, ka tas paņem laiku atklāt, kura līnija seko kurai līnijai, lai nepārklātu to līniju, kam ir jābūt redzamai. Es tikai pirms pāris dienām atklāju, kā zīmēt kalnus, lai es pati sevi neiegāztu."

Aktieri gan uzsver – viņi izrādē nav jāuztver kā mākslinieki, bet gan kā aktieri, kas zīmē un tādējādi piedāvā jaunu izrādes spēles veidu.

Bet arī spēles veids nav galvenais, galvenais ir izrādes vēstījums – pārdomās dalās Dace Vītola:

„Man šis ir stāsts par satikšanos un šķiršanos, un jebkura šķiršanās ir iespēja atkal satikties. Arī par Visumu un Dievu sevī un otrādi – Visumu ap sevi un Dievu ap sevi."

„Mazo princi” stāstīt smilšu animācijā ir režisores Vijas Blūzmas ideja:

„Man šķiet, ka tēma labi iet kopā ar šo paņēmienu. Darbība notiek pārsvarā tuksnesī, un smiltis un autora piedzīvojumi tuksnesī… Vēl viens iemesls, kāpēc mūsu tieši teātrī, - tāpēc ka šis klasiskais darbs aptver gan pieaugušos, gan bērnus. Tā ir saruna par uzticību, mīlestību, draudzību, atbildību."

Oriģinālmūziku izrādei rakstījusi Ilze Grunte, kura ar Leļļu teātri sadarbojas pirmo reizi.

„Mazā prinča” pirmizrāde Latvijas leļļu teātra Mazajā zālē skatāma piektdien, 23.septembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti