Kultūras rondo

20. gadsimta otrās puses tekstilmākslas vērtības izstādē "Rok-darbi"

Kultūras rondo

Trīsdesmitgadi pasaulē un Latvijā svin UNESCO programma "Pasaules atmiņa"

Jauns iestudējums Radioteātrī. Iepazīstina režisore Laura Groza

Jaunums Radioteātrī – tapis Ivetas Troalikas romāna «Tūlīt paliks labāk» iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Laura Groza Radioteātrī iestudējusi Ivetas Troalikas romāna "Tūlīt paliks labāk" fragmentus. Šis ir režisores otrais radioiestudējums (2021. gadā tapa Jura Zvirgzdiņa "Have a nice day! Gandrīz mīlas stāsts"). Jaunākais veikums "Tūlīt paliks labāk" Latvijas Radio skanēs 5. un 6. novembrī, un tajā dzirdēsim aktierus Ievu Segliņu, Maiju Doveiku, Katrīnu Grigu un Klāvu Kristapu Košinu. 

Tāds darbs kā Ivetas Troalikas romāns "Tūlīt paliks labāk" jauniešu auditorijai ir nepieciešams; tādu materiālu nav daudz un Latvijas literatūrā vēl mazāk, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta režisore Laura Groza. "Es nezinu, kāpēc, bet jauniešu vidū ir ļoti daudz nepārdomātu attiecību risinājumu, kas izriet no mūsu nespējas sarunāties ar saviem vecākiem vai mūsu vecākiem ar mums, lai iedotu mums kaut kādu rokasgrāmatu, lai mēs nedarītu tās muļķīgās kļūdas, kādas ir darījuši viņi," pārdomās dalās Groza. "Jaunie cilvēki paši tam iet cauri, viļas, klūp, kaunas, šaubās, bēguļo, raud un atkal mīl. Protams, ka mēs nevaram visus nosargāt, [..] bet vienlaicīgi daudzas lietas varētu nebūt, ja vecāki draudzīgi pasauktu savus pusaugu bērnus, pajautātu, vai viņi var palīdzēt, vai pastāstītu, kā viņiem ir gājis. Tas arī atbrīvotu."

Vaicāta par dramatizējuma veidošanu un to, cik daudz no romāna galu galā izdevies iekļaut radioteātra iestudējumā, režisore atbild: "Mēs izmantojām tikai kādas četras nodaļas no ļoti, ļoti apjomīga darba. 

Iveta bija tik pretimnākoša, ka viņa ne tikai piedāvāja fragmentus, ko mēs varētu izmantot, bet arī pati piedāvāja tos zināmā mērā sapresēt, rediģēt un padarīt vēstījumu dinamiskāku priekš radioteātra. 

Sanāk tāds galops cauri notikumiem, iepretim grāmatai, kur tas ir daudz apjomīgāk un detalizētāk. Bet, lai dotu impulsu, sajūtu un, iespējams, arī vēlēšanos pēc tam iegādāties grāmatu un izlasīt pilnībā – tas ir panākts. Man jāsaka liels paldies Ivetai, kura pati ļoti daudz palīdzēja tieši ar saturu sakārtošanu." 

Lai rakstīto vārdu iedzīvinātu balsīs, Groza aicināja sev labi zināmus aktierus, kuru tembrs ir ļoti piemērots radioteātra formātam. "Tā ir dabas dāvana, būt ar radio balsi," režisore uzsver. Protams, viņa domājusi arī par konkrētiem tipāžiem. Vēl ļoti svarīga Grozai bija jauno aktieru pieaicināšana: "Es gribēju, 

lai arī viņi iepazīst šo žanru, kas ir, kā mēs zinām, sens, vēsturisks un nozīmīgs, nepazudis un joprojām funkcionējošs; lai viņi saprot, ka ļoti foršas lietas var darīt tikai un vienīgi ar balsi. 

Tas ir principā tas pats, ko mēs darām uz skatuves, it kā kaut ko atņemot, bet vienlaicīgi paspilgtinot." 

Mūziku, ko ievērpt skaniskajā stāstā, Grozai palīdzēja piemeklēt viņas dzīvesbiedrs, mūziķis Rūdolfs Dankfelds. "Viņš palīdzēja muzikāli izteikt to, ko es vēlējos piedzīvot saistībā ar šo stāstu," viņa paskaidro. Savukārt pateicību par skaņas dizainu režisore velta skaņu režisoram Valdim Zilverim. Darba producente ir Māra Eglīte, redaktore – Dzintra Matuzāle. 

Radioteātra iestudējuma darināšanai autori piegājuši ar lielu atbildību, un kaut visiem pusaudzība sen aiz muguras, strādājot radās asociācijas ar pašu pieaugšanas laiku. Laura Groza še piesauc romānā "Tūlīt paliks labāk" ietverto 90. gadu Rīgas portretējumu, kas viņai tiks tuvs un pazīstams. Viņa turpina: "Arī es 90. gados biju pusaudze un arī es piedzīvoju, ko nozīmē sistēmas maiņa un tas viss apjukums. [..] Uzzinot tajā trakajā pusaudžu vecumā, ka ir vēl visādas Rietumu ietekmes, ir mūzika no turienes, ir apģērbs no turienes un mantas no turienes, kas tev vēl nav, bet tu tās gribi, jo tajā brīdī tas ir vēl būtiskāk kā jebkurā citā vecumā – manifestēt savu personību arī caur ārējiem atribūtiem un piederēt kaut kādai Rietumu subkultūrai [..]. Vienlaicīgi ir šausmīga nabadzība un nespēja tam visam tikt līdzi." 

Režisore ir pārliecināta, ka jauniestudējums būs saistošs gan pusaudžiem, gan viņu vecākiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti