Rīta Panorāma

Grupa "Citi Zēni" izdod singlu "Parādi kas tas ir"

Rīta Panorāma

Lielbritānijā atļauj izmantot vakcīnu pret Covid-19

"Ļoti labas minūtes" - kustības un scenogrāfijas mākslas darbs Dailes teātrī

Dailes teātrī tapusi kustību un scenogrāfijas izrāde «Ļoti labas minūtes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kustību mākslinieki Elīna Gediņa un Rūdolfs Gediņš kopā ar vizuālajiem māksliniekiem Kristu Dzudzilo un Reini Dzudzilo Dailes teātrī radījuši kustības un scenogrāfijas mākslas darbu "Ļoti labas minūtes". Iestudējuma saturs veidots, atsaucoties uz Valtera Benjamina “Maskavas dienasgrāmatu” un viņa mīlestību pret Asju Lācis – latviešu režisori un skatuves mākslas teorētiķi.

Iestudējuma pirmizrāde notiks uz Dailes teātra Lielās skatuves, pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Kustības mākslinieku Elīnas un Rūdolfa Gediņu darbs pie izrādes aizsākās pirms pusotra gada. Valtera Benjamina “Maskavas dienasgrāmatā” viņi meklēja teikumus, kuri precīzi iekļautos kustībā.

Izrādes pamatā ir sievietes un vīrieša ķermeniska saruna, iemiesojot Valteru Benjaminu un Asju Lācis.

“Valters Benjamins ir tik nenoliedzama personība, tik liels. Un tad kad viņš nonāk vienā telpā ar sievieti, kuru viņš mīl, viņš kļūst pilnīgi infantīls. Šie divi lielumi, ka tu vari būt vienlaicīgi tik liels un tik mazs bija viens no maniem pirmajiem atspēriena punktiem. Otrs bija tas, ka Asjai Lācis ir sanācis, ka viņa vienmēr ir bijusi lielu vīriešu fonā,” skaidroja Elīna Gediņa.

Scenogrāfi, mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo izrādes tematikai meklējuši vizuālās valodas risinājumus. To rezultātā darbība notiek sarkanā kubā, atsaucoties gan uz Kazimira Maļeviča darbiem, gan arī uz Valtera Benjamina un Asjas Lācis laikmeta iezīmēm.

Reinis Dzudzilo stāstīja, kā vizuālie un kustības elementi izrādē viens otru papildina: "Kustība ir arī vizuāla. Skaļākais, kas šeit notiek, izņemot divas valodas, kuras ienāk skaļruņos, ir domino spēle – tas nozīmē, ka viņi visu laiku ir klusāki par kauliņu krišanu."

Izrāde “Ļoti labas minūtes” iezīmē divu cilvēku eksistenci, kura ir kā spēle – pilna kaislību.

“Šie cilvēki tomēr nāk no divām ļoti dažādām vietām. Ir daudzas lietas, viedokļi, kurās viņi satiekas, arī tajā, kā viņi jūtas viens pret otru, bet tajā pašā laikā viņi daudz kur saduras un tas nevar notikt, viņi nevar satikties,” skaidroja Rūdolfs Gediņš.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visus epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas, piemēram, kinoteātri – līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti