Panorāma

Latvija piemin barikādēs bojāgājušos

Panorāma

Dombrovskis aiziet ar padarīta darba sajūtu

Krodera balva -- Indrai Briķei

Briķe: Kroders ir mans mūža režisors

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par pirmās Krodera balvas ieguvēju kļuvusi aktrise, kuru pavisam droši var arī saukt par vienu no režisora Oļģerta Krodera aktrisēm – Indra Briķe. Uz šo balvu, Krodera fonda izraudzīti, pretendēja 12 Latvijas teātru aktieri, režisori, teātra kritiķi. Šī balva, lai nedublētos ar „Spēlmaņu nakti”, vai citām balvām, ir par izcilāko un izaicinošāko notikumu vai personību teātrī.

Balvas pasniegšanas ceremoniju vadīja aktieri Vilis Daudziņš un Artūrs Skrastiņš. Viņi abi ir arī Oļģerta Krodera fonda valdes locekļi.

Atšķirībā no „Spēlmaņu nakts” balvas, Krodera balvu var iegūt teātrī un ap teātri strādājošs cilvēks. Tas var būt gan aktieris, gan aktrise, izrāde, režisors, scenogrāfs, teātra zinātnieks,” stāsta Daudziņš.

Balvas pasniegšanas ceremonijas laikā 12 Krodera fonda izraudzītie pretendenti, paši nezinot, ka ir nominēti, video versijā ar humoru atceras gan Kroderu, gan arī atbild uz visnegaidītākajiem jautājumiem. Kroders pats jau arī mīlēja par dzīvi un sevi pasmieties.

Brīdī, kad tika paziņots pirmais balvas ieguvējs, aktrise Indra Briķe nespēj slēpt savas emocijas.

Es esmu pilnīgā šokā. Es nezināju, ka esmu nominēta (..) Es domāju, ka mēs tāpat visi viņa aktieri… Tas, ka man pēkšņi pasniedz Krodera balvu, tas laikam manā mūžā… Es vienkārši nevaru parunāt,” pēc balvas saņemšanas sacīja Briķe.

Briķe ir viena no Krodera aktrisēm, jo pie viņa nospēlētas daudzas lomas.

Viņš ir mans audzinātājs, mans pirmais režisors, mans skolotājs, mans draugs, un Liepājas teātra laikā es tikai pie viņa spēlēju. Pirmos soļus es spēru kopā ar Oļģertu Kroderu. Viņš ir mans mūža režisors,” saka Briķe.

Krodera balva ir mākslinieka Aivara Vīlipsona veidota bronzas statuete, kas attaino ābeli ar āboliem, un, protams, arī naudas balva, kas nāk no Krodera atstātā mantojuma. Tie ir 500 lati. „Kroders savulaik skeptiski izteicās par pāriešanu uz eiro. Viņaprāt, lata zaudēšana bija daļēji suverenitātes zaudēšana, un mēs to respektējam. Tāpēc mēs balvu pasniedzam latos. Kad mums beigsies latu rezerves, tad mēs pasniegsim eiro,” atklāj Daudziņš.

Un arī citu gadu tikšanās vieta un laiks Krodera balvas pasniegšanai būs nemainīgi - janvārī, Oļģertos. Ja arī vārda diena iekritīs citā dienā, tā nemainīgi būs pirmdiena jeb Krodera pirmdiena.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti