Kultūras ziņas

"Rīga Dimd" Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Latviešu mūziķu kopprojekts ar beļģu popdziedātāju

Šerloks Holmss atklāj noziegumu Nacionālajā teātrī

«Bāskervilu leģendas» varoņi sagaida skatītājus pie Nacionālā teātra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šerloka Holmsa un Doktora Vatsona laikmeta varoņi Nacionālā teātra pirmizrādes “Bāskervilu leģenda” skatītājus sagaidīja jau pie ieejas. Iespēju papildināt savas privātās fotogalerijas labprāt izmantoja sabiedrībā pazīstamas kultūras mecenātes.

Jau vēstīts, ka "Bāskervilu leģenda" pirmizrādi piedzīvoja 14. maijā. Edmunda Freiberga režijā populārā detektīvstāsta varoņi dziedāja libreta autora Jura Hirša tekstus komponista Valda Zilvera mūzikas pavadījumā.

Kostīmu mākslinieces Kristīnes Abikas tērpos trupas lielākā daļa izlēkāja horeogrāfa Alberta Kivlenieka sarežģītos skotu deju soļus. Londonas Beikerstrītu un Bāskervilas drūmo tīreli uz skatuves uzbūra scenogrāfs Aigars Ozoliņš.

„Ļoti iespaidīga ir scenogrāfija, tā ir mākslas darbs. Par pārējo izrādi nevaru teikt, ka mākslas darbs, bet veikts profesionāli,” vērtē teātra kritiķe Maija Svarinska. „Patika aktieri. Ne visi. Luiziniks patika. Par mūziku nevaru teikt neko sevišķi labu, ne arī sevišķi sliktu. Vienkārši esmu tādu jau dzirdējusi, varu atpazīt.”

Izrāde pretendē uz klasiskā mūzikla formu ar liriskiem hītiem, kolektīvām dejām un gariem dziedošiem rečitatīviem. Jautrību piedod skotu folkloras grupa, ko atpazīstam kā virtuves kabarē apvienību “Gapoljeri”.

Vecākās un vidējās paaudzes skatītāji mūzikā atpazīs pazīstamas frāzes no populāras krievu kinofilmas, taču, kā stāsta komponists Valdis Zilveris, muzikālā tēma līdz pat 1975. gadam izmantota BBC radio džinglā.

„Man patika šīs izrādes vieglums,” saka rakstnieks Ēriks Hānbergs. „Sajūta, ka viss notiek rotaļīgi, protams, ar šīm pauzēm, kas dara domīgu par traģismu, spokiem un visu pārējo.”

Savukārt mākslinieks Leonards Laganovskis domā, ka “Bāskervilu leģenda” ir „brīnišķīgs sezonas noslēgums”, patīkams popūrijs no atsaucēm uz citiem Šerlokiem Holmsiem.

Bāskervilu leģenda ir zināma katram sevi cienošam Lielbritānijas iemītniekam un, pateicoties Konan-Doilam, arī mums – tā vēsta par suni, kas reiz tīrelī saplosījis nelieti, kurš ar varu aizvedis sev līdzi kādu meiteni. Suņa rēgs, kā šķiet, klīst pa tīreli joprojām, tikai neviens to nav redzējis. Līdz brīdim, kad pazūd un pēc tam tiek atrasts miris vēl viens no Bāskervilu dzimtas un no Amerikas ierodas mirušā mantinieks Henrijs Bāskervils. Nesaprotamā nozieguma izmeklēšanā iesaistās Šerloks Holmss un doktors Vatsons.

Izrāsdē lomās: Egils Melbārdis, Ainārs Ančevskis, Mārcis Maņjakovs, Dita Lūriņa, Juris Hiršs, Mārtiņš Brūveris, Zane Dombrovska, Daiga Gaismiņa, Gundars Grasbergs, Ģirts Liuziniks, Dace Bonāte, Raimonds Celms, Marta Grase, Anna Klēvere, Liene Sebre, Evija Skulte, Romāns Bargais, Uldis Norenbergs, Kaspars Dumburs, Jānis Skanis, Zane Aļļēna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti