Rīta Panorāma

Intervija ar Arni Kaktiņu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

"Bāskervilu leģenda" Nacionālajā teātrī

Šausmas ar laimīgām beigām - Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Bāskervilu leģenda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī 14.maijā pirmizrādi piedzīvos mūzikls "Bāskervilu leģenda". Izrādes veidotāji - libreta autors Juris Hiršs, komponists Valdis Zilveris un režisors Edmunds Freibergs - iestudējumu dēvē par šausmām ar laimīgām beigām.

"Stāsts, kas ir ļoti aizraujošs un visi to zina no bērnības, tas ir pietiekami mistisks, it kā šausmene. Mēs smejamies, ka mums ir šausmenīte ar humora elementiem," saka libreta autors Juris Hiršs.

Hiršs libretu mūziklam sācis rakstīt 2012.gadā. Viņš novērojis, ka drīz pēc tam Šerloka Holmsa elementi arvien vairāk ienākuši teātros un kino. "Kad man jau bija puse uzrakstīta, pēkšņi televīzijā parādījās viens Šerloks Holmss, otrs, tad teātros un visur kur. Tās idejas un strāvas, acīmredzot, tiešām lido pa gaisu," pauž Hiršs.

Bāskervilu leģenda vēsta par suni, kas reiz tīrelī saplosījis nelieti, kurš ar varu aizvedis sev līdzi kādu meiteni. Suņa rēgs, šķiet, klīst pa tīreli joprojām, tikai neviens to nav redzējis. Lai arī iestudējums balstīts leģendā, mūzikls ir jaundarbs - ar jaunu mūziku un libretu. "Mēs mēģinājām radīt savu variantu par šo leģendāro darbu," saka režisors Edmunds Freibergs.

"No bērnības atceros - mums taču visiem patīk baidīties mazlietiņ. Te arī ir tā iespēja nonākt šausminošā situācijā un baidīties, bet beigas būs laimīgas," teic Freibergs.

Lai arī izrādes galvenais varonis ir Šerloks Holmss, Juris Hiršs atklāj, ka ne mazāk nozīmīga ir Doktora Vatsona loma. Citā gaismā atklāsies Mis Hadsone, kura pati par sevi saka: "Es esmu smadzeņu centrs." Tomēr, kā uzsver Hiršs, pats galvenais izrādē ir suns.

"Man ļoti patika Vatsona izbrīns par Holmsa domāšanas veidu, par to, ka Holmss nepieņem dažādas vispār pieņemtas normas, jo tomēr Holmsa smadzenes ir kā bēniņi, kā viņš saka, kur viss ir sakārtots vajadzīgā secībā. Turpretī Vatsons tomēr tic, ka tā pasaule griežas ap sauli, bet Holmss saka - varbūt," stāsta Vatsona lomas atveidotājs Ainārs Ančevskis.

"Mūzikla pamatā parasti ir melodrāmas, skaisti mīlas stāsti, vēsturiskie mūzikli, bet man gribējās mazliet savādāk šo žanru pavērst. Šeit ir trīs līnijas: "kapeņu stāsti" ar šausmu elementiem - tas ir Baskervilas suns, tīrelis, viss tas nemiers, protams, klāt vēl detektīvs, kas mūziklos, manuprāt, vēl tā īsti nav bijis, un, protams, mīlestības līnija," stāsta komponists Valdis Zilveris.

Kā vēstīts, izrādē spēlē plašs aktieru ansamblis, kā arī skotu folkloras kopa ar segvārdu "Gapoljēri".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti