Ar «Dailes kanonu», «Pūt, vējiņiem» un izrādi par futbolu Latvijas Televīzijā atgriezīsies «Teātris.zip»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 12. novembra Latvijas Televīzijā (LTV) ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ciklā "Teātris.zip" skatītāji sestdienās, kā arī 23., 30. decembrī atkal varēs vērot jaunus Latvijas teātru iestudējumus. Šogad novembrī un decembrī, bet nākamgad februārī un martā gaidāmi kopā 16 izrāžu demonstrējumi.

12. novembra vakarā skatītājiem būs iespēja redzēt vienu no septiņām "Dailes kanona" izrādēm – Dailes teātra iestudējumu ar Raimonda Paula, Ausmas Kantānes un Ilzes Ķuzules-Skrastiņas dalību. 1994. gadā režisora Kārļa Auškāpa vadībā Dailes teātrī tapa Ausmas Kantānes monoizrāde "Visi koki Dieva doti". Tā sastāvēja no Vizmas Belševicas dzejas un Raimonda Paula mūzikas, izrāde tolaik ieguva vairākas balvas. "Dailes kanona" izrāde ir veiksmīgs mēģinājums iekāpt otrreiz tajā pašā upē, Paula un Kantānes tandēmam pievienojoties aktrisei no citas paaudzes. Pirms izrādes Ojāra Rubeņa saruna ar maestro Raimondu Paulu, aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Dailes teātra muzikālās daļas vadītāju Juri Vaivodu.

Raidījums "Teātris.zip"
Raidījums "Teātris.zip"

19. novembrī gaidāma Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Pūt, vējiņi!", kas saņēmusi astoņas "Spēlmaņu nakts" balvas. Raiņa mīlas stāstu starp straujo daugavieti Uldi un biklo bārenīti Baibu, kuras dēļ Uldis pamet saimniekmeitu Zani, režisors Elmārs Seņkovs kopā ar scenogrāfi Moniku Pormali pārcēluši uz Dziesmu svētku estrādi, kuras stāvās koristu rindas piepilda neskaitāmi tautas tērpos ģērbti klusējoši dziedātāji, ar saviem ķermeņiem radīdami izrādes dzīvo, kustīgo scenogrāfiju – upi, mežu, lauku sētu. Pirms izrādes raidījuma "Teātris.zip" vadītājs Ojārs Rubenis sarunāsies ar režisoru Elmāru Seņkovu un scenogrāfi Moniku Pormali.

26. novembrī ciklā "Teātris.zip" būs ļoti neparasts vakars, kurā skatītāji brīžiem nevarēs saprast, vai skatās izrādi vai futbola spēli. Izrāde, kura norisinās futbola stadionā, stāsta par spēli Stambulā 2003. gada 19. novembrī, kad Latvijas un Turcijas futbola izlašu mačs rezultējās 2:2. Šis neizšķirts, iespējams, ir lielākā uzvara Latvijas futbola vēsturē, jo pateicoties tam, pirmoreiz bija iespējams nokļūt 2004. gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā. Iestudējums "Uzvara ir mirklis" pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada Valmieras vasaras teātra festivālā. Izrāde guva lielu atsaucību, tika nominēta un saņēma vairākas "Spēlmaņu nakts" balvas. Četri šī notikuma vaininieki pie "Teātra.zip" ovālā galda sarunāsies ar Ojāru Rubeni – režisors Valters Sīlis un izrādes "nesošie" un visas norises komentējošie aktieri Kristians Kareļins, Artūrs Krūzkops un Jānis Kronis.

3. decembrī LTV ekrānos – neatkarīgā Ģertrūdes iela teātra izrāde "Āda". Pēc Ingas Gailes lugas tapusī režisora Andreja Jarovoja izrāde ir visilgāk spēlētā Ģertrūdes ielas teātrī – tā ir repertuārā jau 11 gadus. Pēc analoģijas ar Bībeles mītu par Ādamu un Ievu "Āda" stāsta par vīrieša un sievietes attiecībām sarežģītā un urbānā pasaulē. Ļoti jūtīga, poētiska un muzikāla izrāde ar aktieriem Ivaru Krastu un Antu Aizupi. Uz sarunu pirms izrādes Ojārs Rubenis ir aicinājis vienu no diviem izrādes aktieriem – aktrisi Antu Aizupi, kā arī izrādes režisoru Andreju Jarovoju un Ģetrūdes ielas teātra producenti Maiju Pavlovu.

10. decembra vakarā skatītāju uzmanībai tiks piedāvāta Liepājas teātra un režisora Dž. Dž. Džilindžera izrāde "Ragana", kas piepildījusi Liepājas teātra Lielo zāli 11 gadus. Izrāde tika nominēta 2010./2011. gada "Spēlmaņu nakts" balvai piecās nominācijās, un Inese Kučinska saņēma Gada aktrises titulu. Uzzinot, ka meža mājiņā dzīvojošie vīrs un sieva nodarbojas ar kontrabandu, jaunais robežsargs nolemj viņus atmaskot. Vīra mudināta, sieva nolemj robežsargu savaldzināt. Izrādes vienkāršais sižets kalpo par pamatu īstiem aktiermākslas svētkiem. Lomās – Inese Kučinska, Egons Dombrovskis un Kaspars Gods. Uz sarunu ar Ojāru Rubeni devušies režisors Dž. Dž. Džilindžers un aktieri Inese Kučinska un Kaspars Gods.

Piektdien, 23. decembrī, plkst. 22.00 LTV7 gaidāma izrāde krievu valodā, bet ar titriem latviešu valodā – Daugavpils teātra "Dzīvnieku ferma". Džordža Orvela antiutopisko romānu par dzīvniekiem, kuri visi ir vienlīdzīgi, bet daži tomēr ir vienlīdzīgāki par citiem, Daugavpils teātrī uz Lielās zāles skatuves pārlicis režisors Viesturs Roziņš. Pirms izrādes plkst. 21.30 LTV1 par demokrātiju un autokrātismu ar Ojāru Rubeni sarunāsies režisors Viesturs Roziņš un politisko procesu vērotājs Jurģis Liepnieks.

24. decembrī plkst. 9.50 no rīta – izrāde pusaudžiem un ģimenēm. Valmieras drāmas teātra iestudējums "Cilvēkam vajag suni" pēc Regīnas Ezeras darba motīviem ir smeldzīgs stāsts par cilvēka un suņa satikšanos un nesatikšanos, atbildību un bezatbildību. Četri kucēni – četri dažādi likteņi. Arī cilvēku. Sarunā pirms izrādes piedalīsies Valmieras Drāmas teātra aktrises Ieva Puķe un Māra Mennika – abām ir suņi, kuru liktenis nav bijis tik laimīgs, kā gribētos, jo nācies mainīt saimniekus un piedzīvot patversmes pieredzi. Aktrises dalīsies ar savu suņu stāstiem un centīsies rast atbildi uz mūžseno jautājumu, kāpēc cilvēkam vajag suni.

30. decembrī plkst. 22.00 LTV7 īpašs, teatrāls Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra koncerts – "Raimonds Pauls Rīgas Krievu teātrī", kurā dziesmas ir krievu valodā un arī pats maestro šajā izrādē publiku uzrunā krieviski, bet viņa teiktais "Teātris.zip" ierakstā būs titrēts latviešu valodā. Koncerta programmā iekļautas dziesmas no izrādēm "Kerija", "Kabīrijas naktis", "Odesa, burvīgā pilsēta…", "Meitene kafejnīcā" un "Spoks no Kentervilas", kas visi ir ilgu mūžu piedzīvojuši un populāri iestudējumi. Koncerta programmu skatuvei pielāgojis Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra galvenais režisors Sergejs Golomazovs. Pirms izrādes plkst. 21.30 LTV1 Jaunā gada noskaņās Ojāra Rubeņa saruna ar Rīgas Krievu teātra direktori Danu Bjorku un aktieri Maksimu Buselu.

2023. gadā cikls "Teātris.zip" atsāksies 18. februārī. Septiņās sestdienās skatītāji redzēs astoņus jaunus iestudējumus. Mazajiem skatītājiem tiks piedāvāta Latvijas Leļļu teātra pasakainā izrāde "Salātlapiņa", pieaugušie teātrmīļi varēs redzēt Latvijas Nacionālā teātra komēdiju "Trīs vīri kūrortā", Dailes teātra hitu "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu", kultūrvietas "Zeit" izrādi "Knuta Skujenieka Kro-Kro", Daugavpils teātra skarbās pieaugšanas stāstu "Tumšie brieži", teātra trupas "Kvadrifrons" veltījumu vecmāmiņām "Vecmāmiņu valsts", Latvijas Nacionālā teātra mežabrāļu drāmu "Mežainis" un "Dirty Deal Teatro" apbalvoto izrādi "Konklāvs".

2022./2023. gada sezona ir vienpadsmitā, kopš LTV ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ieraksta un ciklā "Teātris.zip" demonstrē Latvijas teātru iestudējumus. Desmit gados izrādes noskatījušies vairāk nekā septiņi miljoni skatītāju. Kopš 2012. gada rudens, kad tika svinīgi atklāta Borisa un Ināras Teterevu fonda un LTV raidījuma "Teātris.zip" sadarbība, LTV1 un LTV7 pārraidītas 234 izrādes. No tām 166 ir vakara un 68 dažādu Latvijas teātru dienas izrādes. Ierakstītas 183 Rīgas un reģionu teātru izrādes, kas uzskatāmas par sava laika zīmēm.

Raidījuma pastāvēšanas gados visbiežāk ierakstīti un pārraidīti Latvijas Nacionālā teātra, Dailes teātra, Jaunā Rīgas teātra, Valmieras Drāmas teātra, Liepājas teātra iestudējumi. Ierakstītas arī vairākas Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Leļļu teātra izrādes, kā arī izrādes krievu valodā un latgaliski. "Teātra.zip" fondā ir arī neatkarīgo teātru ''Kvadrifrons'', ''Dirty Deal Teatro'' un Ģertrūdes ielas teātra izrādes.

Lai padarītu teātra mākslu pieejamu vēl plašākai auditorijai, LTV sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu izveidojusi arī "Teātris.zip" īpašo izrāžu izlasi, kurā iestudējumi pieejami neierobežotu laiku. Raidījumu cikla "Teātris.zip" arhīvu aicinām skatīties šeit.

Raidījums "Teātris.zip" un izrāžu iestudējumu televīzijas pirmizrādes – no 12. novembra sestdienās plkst. 21.05 LTV1 un REplay.lv.

Izrādes piektdienās – "Dzīvnieku ferma" 23. decembrī plkst. 22.00 un "Raimonds Pauls Rīgas Krievu teātrī" 30. decembrī plkst. 22.00 – būs skatāmas LTV7 un REplay.lv. "Teātris.zip" sarunas pirms šīm izrādēm – plkst. 21.30 LTV1 un REplay.lv.

Šogad izrādes būs iespējams noskatīties arī atkārtojumā LTV1 un LTV7 kādā no nākamās nedēļas darbdienām – aicinām sekot līdzi aktuālajai programmai. Visas izrādes satura atskaņotājā REplay.lv un LTV "Teātris.zip" lapā pēc televīzijas pirmizrādes būs skatāmas septiņas dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti