Kad pasaule jūk prātā, kas notiek teātrī? Triju izrāžu izlase

Manifests dzīves skaistumam, komisks atskats uz to, un emociju spēks, kas veido un arī spēj "uzspridzināt" dzīvi, līdzīgi kā Higsa bozons, – tēmas, kas mutuļo uz teātra skatuves šodien. Triju izrāžu izlasi piedāvā "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Kad pasaule jūk prātā, kas notiek teātrī? Izrāžu izlase
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Visas viņas" Dailes teātrī

Pagātne, tagadne un nākotne savijas stāstā par "Visām viņām", sievietēm likteņa un dzīves priekšā. Aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa sastopas ar britu dramaturga Alistera Makdauela poētiku. "Sievietes uzdevums, kad pasaule jūk prātā, ir atgriezties pie nemirstīgās patiesības – mīlestība glābj pasauli. Mīlestība izaug no mūsu pieredzes, siltajiem brīžiem kopā ar vecākiem, dumpinieciskās nepakļaušanās skolotājiem, pirmās iemīlēšanās un jaunas pasaules piedzimšanas bērna smaidā. Katrs no šiem mirkļiem ietver visus iepriekšējos – tie pārplūst kā upe palos, un tās krasti vairs netur mūsu dzīves plūdumu. Dzīves poēzija ir paslēpta visikdienišķākajā brīdī," teikts izrādes aprakstā.

"Visas viņas" ir manifests vienlaikus dzīves skaistumam, tās neparedzamībai un valodas spējai to aprakstīt. Ievas Lešinskas tulkojumā šis stāsts kļūst par daudz ko vairāk nekā tikai ceļojumu vienas sievietes dzīvē – tas ir stāsts par mums visiem.

Nākamās izrādes 1., 2., 16. un 21. februārī.

"Garderobisti" Nacionālajā teātrī

2002. gada maijā, nepilnu gadu pēc 11. septembra terorakta, ir mainījusies pasaules izpratne par noteiktību, drošību un stabilitāti. Būtiski pieaug degvielas cenas. Valsti vada harismātiskā Vaira Vīķe-Freiberga. Marija Naumova uzvar Eirovīzijā. Notiek spraigas diskusijas par iestāšanos Eiropas Savienībā. Uz šo notikumu fona Latvijas Nacionālais teātris gatavojas apjomīgai renovācijai. Īsi pirms trupas pārcelšanās uz VEF Kultūras pili tiek izrādītas pēdējās Jāņa Lūsena un Māras Zālītes rokoperas "Sfinksa" izrādes. Kamēr iestudējuma skatītāji aizrauti klausās Ivara Stonina baritonā, teātra garderobē laiku īsina jauni, apjukuši un iemīlējušies garderobisti.

Klāva Meļļa fatāla romantiska komēdija divos cēlienos par mīklainiem nākotnes pareģojumiem, tikšanos pie piramīdām un biezo miglu, kurā vienmēr tinusies mūsu personiskā un globālā rītdiena.

Pirmizrāde – 25. janvārī, nākamā izrāde 28. janvārī.

Istabas teātra izrāde "Gaiši zilais punkts"

Izrāde bez vārdiem, bet ar kustības, mūzikas, scenogrāfijas, gaismas mākslinieciskajiem risinājumiem mēģina empātiski iejusties pusaudža emociju pasaulē, apliecinot, ka ikvienam pusaudzim un viņa izjūtām un emocijām ir vieta uz šīs pasaules.

Izrādes "Gaiši zilais punkts" publicitātes attēls
Izrādes "Gaiši zilais punkts" publicitātes attēls

"Gaiši zilais punkts" ir nosaukums fotogrāfijai, ko 1990. gada 14. februārī uzņēma NASA kosmosa kuģis "Voyager 1", kad tas devās ārā no Saules sistēmas. Zemeslode šajā attēlā ir mazs, gaiši zils punkts.

Jaunības maksimālisma posms ir vienlīdz pilns ārkārtīgi jaudīgas enerģijas un tikpat dramatiska sabrukuma. Līdzīgi kā mūsu galaktikā, kur elementārdaļiņa Higsa bozons var iznīcināt visu, bet vienlaikus viss no tā sastāv.

Nākamās izrādes 25., 26. un 27. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti