Kultūras ziņas

Andra Zeibota fantāziju romāns "Pneuma"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

"Kurlmēmo zeme" Jaunajā Rīgas teātrī

Jaunajā Rīgas teātrī skatītāju vērtējumam nodots iestudējums «Kurlmēmo zeme»

Jaunajā Rīgas teātrī skatītāju pārdomām un vērtējumam nodots režisora Alvja Hermaņa jaunākais iestudējums "Kurlmēmo zeme". Tas šī teātra aktrisei Čulpanai Hamatovai ir ceļojums laikā uz 1998. gadā uzņemto filmu "Kurlo zeme", ar kuru sākās aktrises starptautiskā slava. 14. novembrī pirmizrādē klāt bija un stāstu jaunā kontekstā ieraudzīja arī romāna autore un filmas režisors.

"Kurlmēmo zeme" iecerēta kā pēdējā Jaunā Rīgas teātra pirmizrāde pagaidu mājvietā. Ceļš uz teātra Mazo zāli ved gar Valērija Todorovska 1998. gadā uzņemtās filmas "Kurlo zeme" plakātiem. Ar šo filmu slavena kļuva aktrise Čulpana Hamatova, un tagad viņa Renātas Ļitvinovas romāna stāstā par kurlmēmo mafiju Maskavā atgriežas vēlreiz režisora Alvja Hermaņa skatuves versijā.

"Izrādē ir fragments no Renātas stāsta, kas nav vispār filmā iekļuvis, līdz ar to, protams, tur ir paralēles ar filmu, bet mēs būvējām izrādi sarežģītāk nekā viens pret viens ar filmu, tur stāsts veidojas komplicētāk," norādīja aktrise Kristīne Krūze-Hermane.

Alvis Hermanis atzīmēja, ka, sākot iestudējuma mēģinājumu procesu, radusies sajūta, ka top izrāde, kas ir gudrāka par tās veidotājiem.

"Es apbrīnoju, ka Alvim Hermanim šī brīnišķīgā ideja ir ienākusi prātā, jo tā ir sena filma par citiem laikiem, par citām attiecībām un vērtībām. Un tas iegūst kaut kādu pilnīgi citu vispārinājumu pēkšņi šovakar. Un mani visvairāk pārsteidza tas, cik dziļi un nopietni Čulpana Hamatova ļauj nojaust to, kā jūtas cilvēks, kurš runā un viņu nesaprot, nedzird," komentēja pirmizrādes skatītāja, kinokritiķe Daira Āboliņa.

"Ir laiks, kad mēs, līdzās dzīvojot, viens otru nedzirdam, nesaprotam, it kā darbojas kādi vārdi vai zīmes, bet mēs katrs tās nolasām savādāk. Viena asociācija ir mēs un austrumu kaimiņš, bet šī barjera ir arī starp mums šodien mūsu pašu vidū – mēs vairs neprotam sarunāties, uzklausīt, piekāpties, un tad mēs metamies visādos ekstrēmos risinājumos," pārdomās dalījās aktieris Gundars Āboliņš.

Hermanis 25 gadus seno filmu integrējis izrādē – epizodes no kinodarba risinās uz ekrāna līdzās teātra mākslai.

"Fascinējoši, ka ir tik daudzslāņains kino un teātra attiecību process, es pat nevaru paspēt ātri nosaukt visus tos līmeņus, kādos šis mākslas darbs strādā, bet es esmu ārkārtīgi laimīga, ka man bija iespēja šo redzēt un ka mums Latvijā ir šāds kolektīvs, kas ar šāda līmeņa mākslu nodarbojas," par redzēto sacīja pirmizrādes skatītāja, režisore Anna Viduleja.

"Tas ir ļoti liels pārsteigums, kā Čulpana var tā iemācīties runāt latviski, ka pazūd kaut kādas sajūtas, ka viņa vispār būtu no kaut kurienes citurienes, un Kristīnes Krūzes tēlojums. Un tas viss kopā. Jā, es esmu iespaidots," atzina pirmizrādes skatītājs Kārlis Vārtiņš.

"Es esmu šī teātra fans, mani vienmēr sajūsmina tas darba apjoms, ko viņi iegulda, sevišķi aktieri, un šovakar tas apliecināja pilnībā visu to, ko es esmu novērojis iepriekšējās izrādēs," norādīja pirmizrādes skatītājs, aktieris Juris Strenga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti