Kultūras ziņas

Izdevēji aicina samazināt PVN likmi grāmatām

Kultūras ziņas

Rīgas festivāls tomēr skan

Mazajā ģildē atkal rosās amatierkolektīvi

Mazajā ģildē atkal rosās amatierkolektīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau nedēļu klātienē ļauts pulcēties Latvijas amatiermākslas kolektīviem. 28 no tiem darbojas Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde”, kur 9. jūnijā apmeklētājiem durvis vērusi bērnu mākslas studijas dalībnieku zīmējumu izstāde “Bērnu pasaule”.

Mazā ģilde Vecrīgā ir vieta, kur aktīvi darbojas dažādu paaudžu un interešu amatierkolektīvi. Jau nedēļu tiem atkal ir ļauts organizēt nodarbības un mēģinājumus gan iekštelpās, gan ārtelpās, ievērojot Kultūras ministrijas izstrādāto sanitāro protokolu.

“Mums ir jāievēro tādas pašas sanitārās normas kā jau jebkuram citam kolektīvam gan profesionālam, gan neprofesionālam; mēs ievērojam 2 metru distanci tad, ja tie ir zīmētāji vai tās ir audējas vai pinēji, un attiecīgi 3 metru distanci, ja tie ir dziedātāji vai dejotāji, un tas  attiecas gan uz lieliem, gan uz maziem,” skaidro Mazās ģildes kultūras menedžere Inita Malnača. “Un atsākuši mums ir koris “Balsis”, bērnu un jauniešu vokālais ansamblis “Kolibri”, arī dejotāji ”Līgo” mums nāk dejot, mums nāk pinēji un audēji, mums nāk gleznotāji, gan bērni, gan pieaugušie.”

No šodienas Mazās ģildes ''Bellacord'' zālē atklāta bērnu zīmēšanas studijas mācību gada sezonas darbu izstāde “Bērnu pasaule”, kurai atlasīti aktīvāko dalībnieku labākie darbi, kas visspilgtāk raksturo bērna fantāzijas pasauli un apgūtās iemaņas.

“Mana galvenā pārliecība ir tā, ka ar bērniem nevar strādāt attālināti, jo ir ļoti, ļoti svarīga šī radošā atmosfēra, vienam otra papildināšana un arī tas, ka es varu sekot darba procesam un jebkurā brīdī būt pieejama.

Jo bērni jau strādā patstāvīgi, bet viņiem ir vajadzīgi daži impulsi, kad viņi ir pārdomu brīdī un jautā pēc padoma,” stāsta Mazās ģildes bērnu mākslas studijas vadītāja Kristīne Otersone. “Mums notika attālināti nodarbības caur “Whatsapp”, un bērni varēja zīmēt, es uzdevu dažādas tēmas tajos apstākļos, kādos viņi bija, un viņi izstrādāja tēmas un atsūtīja darbiņus, kas bija jau rezultāts, un man bija tikai jākonstatē savas domas.”

Radošā darbība Mazajā ģildē rit visu gadu, tāpēc, ievērojot distanci un dezinficējot rokas, zīmētāji turpinās darbu līdz Jāņiem, dodoties  tuvākajos skvēros un parkos dabas studijās un turpinot iesāktos darbus dziesmu svētku izstādei. Bet pagrabstāvā visu vasaru darbosies audējas, steidzot pabeigt pirms ārkārtējās situācijas - marta vidū - iesāktās segas un lakatus.

“Kad sākās tas laiks, bija pilnīga pauze, ko lai dara? Darbi iesākti, izstādes tuvojas, it kā jau tika atceltas beigās. Tie, kas varēja, tie strādāja mājās, kā es – jostiņas audu, man pašai stelles, stellēs audu segas, pārējiem tā bija dīkstāve. Tagad pamazām viss atsākas, esam laimīgi tikuši atpakaļ, steidzami gatavojam darbus, jo nezinām, kas būs rudenī,” spriež Mazās ģildes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kamene” dalībniece Elīna Rozenberga-Zeltiņa.

Mazās ģildes kultūras menedžere Inita Malnača, kura arī vada bērnu un jauniešu vokālo ansambli “Kolibri”, atzīmē: “Mēs, protams, esam sapratuši, ka labāk jūtamies tad, ja mēs esam visi kopā. Bet, arī strādājot “Zoom”, mēs dziedājām un mācījāmies sadarboties, saprast to, ka ir jānovērtē tas mirklis, kad runā otrs cilvēks, kad dzied otrs cilvēks, mēs ieklausāmies un pēc tam to darām visi kopā, un tad, kad esam tagad atgriezušies atpakaļ, mums jau ir bijusi viena nodarbība, tad mēs visi kopā dziedam un jūtam, cik daudz un cik uzmanīgi esam strādājuši, dziedājuši, un šobrīd tā ir tāda vērtība, kad atkal esam kopā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti