Kultūras rondo

"Ētera personība Gunārs Jākobsons". Par filmu stāsta režisore un filmas galvenais varonis

Kultūras rondo

Ance Eikena izstādē "Dusi, pieglaudies man klāt" atgriežas savā bērnībā

Koncertprogramma "Gaisma" un turneja Japānā. Stāsta diriģents Sigvards Kļava

Vērst skatu uz savu iekšējo gaismu. Izskanēs Latvijas Radio kora koncertprogramma «Gaisma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

4. novembra vakarā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā izskanēs Latvijas Radio kora koncertprogramma ‘‘Gaisma". Tā veidojusies ap katalāņu komponista Ramona Umeta jaundarbu ar tādu pašu nosaukumu. Pirmatskaņojumus piedzīvos arī latviešu skaņražu darbi – skaniski gaismas meklējumi cauri sevi. 

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava uzsver, ka visas koncertprogrammas tapšanā līdzvainīgs ir komponists Ramons Umets. Taisni viņš diriģentu iepazīstināja ar Monseratas klostera mūka Visenta Santamarijas garīgajām vārsmām. "Šis mūks raksta sakrālo dzeju, kā ceļu pie Dieva, meklējot savu iekšējo gaismu. Un pie tam savas gaismas meklējumus šis mūks piedāvā meklēt klusējot un mēģinot sadzirdēt to atbildi, ko mums katram pašam ir bailes sev uzdot," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Kļava. 

"Man liekas, ka tas ceļš – doties pie dievišķās gaismas vai pie neredzamās gaismas caur sevi – tā nav tik ikdienišķa parādība, ko mēs mākslā mēģinām redzēt."

Visenta Santamarijas vārsmas Sigvardu Kļavu rosināja uzrunāt komponistus, kas caur mūzikas valodu rāda savu attieksmi par šīs gaismas meklējumiem: "Katram, kas rada, noformulēta vai nenoformulēta, bet ir svarīga iekšēja starojama lieta.

Esmu dikti priecīgs, ka, stāstot vai sūtot šo dzeju, šīs vārsmas, autori atsaucās. Tas nenozīmē, ka viņi tās lietoja, bet katrs pēc savas sajūtas, pārliecības radīja savus opusus."

4. novembra vakarā izskanēs arīdzan Jura Karlsona, Santas Ratnieces, Vensāna Gedimī, Alfrēda Momotenko, Pētera Vaska, Edgara Mākena un Renātes Stivriņas mūzika. "Parādīsim katra komponista radošo seju. Protams, Santa Ratniece raksta tikai tā, kā Santa Ratniece var uzrakstīt. Nevar ar vārdiem izstāstīt, kāda ir šī muzikālā vibrācija. Tā nav nošu telpa, tā ir skaniska pasaule. [..] Katrs ir atradis sev svarīgu lietu [..], katrs ir bijis uzticīgs savai sajūtai. Piemēram, Alfrēds Momotenko šobrīd izvēlas šūpuļdziesmu, un tā ir pilnīgi cita šīs gaismas jēga, ar ko mēs saprotam, ka šūpuļdziesmas sākas pēc nāves – uz citu realitāti ar šo pašu gaismas laivu," teic diriģents. Viņam vēl kas svarīgs piebilstams: "Koncerta balsu krāsu papildinās arfa Ievas Šablovskas spēlējumā." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti